+ Meer informatie

Opnieuw respijt voor illegalen in Calais

2 minuten leestijd

PARIJS/CALAIS (ANP) - De Franse autoriteiten hebben de tientallen, hoofdzakelijk Iraakse, vluchtelingen die hun toevlucht hadden gezocht in een kerk in Calais opnieuw respijt gegeven. Burgemeester Jacky Hénin van de Noord-Franse havenstad heeft dat gisteren in Parijs gezegd.

Aanvankelijk hadden de vluchtelingen een ultimatum gekregen de kerk voor maandagmiddag 15.00 uur te verlaten. Sindsdien ligt er een cordon oproerpolitie rond de kerk. Nieuwkomers komen er niet meer in. Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken verklaarde gisteren echter dat de oproerpolitie het gebouw niet zal ontruimen voordat de kerk daar om vraagt.

"Sarkozy heeft mooi praten. Nu wordt de verantwoordelijkheid ons in de schoenen geschoven", luidde echter de reactie van een boze deken Jean-Pier re Boutoille van de Petrus-en-Pauluskerk in Calais. De situatie in de kerk lijkt met het uur te verslechteren. Bisschop Gégeire van Arras wijst op de onhoudbare sanitaire omstandigheden. Bij ten minste vier vluchtelingen is al uiterst besmettelijke schurft geconstateerd. De kerk beschikt nauwelijks over toiletten en helemaal niet over een douche.

De Franse overheid heeft de vluchtelingen ten minste vijf etmalen onderdak en voedsel elders in Frankrijk aangeboden, plus de mogelijkheid om in Frankrijk asiel aan te vragen als ze de kerk ontruimen. Maar de vluchtelingen zijn bang dat ze de grens over worden gezet. Zij vragen een vrijgeleide voor ten minste een maand en de toezegging dat de Franse justitie hen niet vervolgt.

De moeilijkheden ontstonden vorige week, toen het opvangcentrum van het Rode Kruis in het naburige Sangatte geen nieuwkomers meer opnam. De vluchtelingen proberen vandaar uit op alle mogelijke manieren naar Engeland te komen. Dit is Londen een doorn in het oog.

Onlangs zijn Groot-Brittannië en Frankrijk overeengekomen dat Sangatte uiterlijk in april 2003 helemaal dicht is, nieuwkomers zijn in het kamp nu al niet meer welkom. Volgens burgemeester Hénin dolen er ongeveer 500 vluchtelingen door de straten van zijn stad, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn het er ongeveer 100.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.