+ Meer informatie

Kabinetsformatie zal Rome moeite kosten

Weinig hoop op snel succes voor president Pertini

3 minuten leestijd

ROME — De president van Italië, Sandro Pertini, is dinsdag besprekingen met politieke leiders begonnen om te tractiten een nieuwe regering bij elkaar te krijgen, nadat het kabinet van premier Arnaldo Forlani eerder op de dag was gevallen. De directe aanleiding daarvan was de onthulling dat verscheidene leden van zijn regering lid zijn van de geheime vrijmetselaarsloge „Propaganda!".

Negen afgevaardigden van de linksliberale partij bezetten dinsdagavond de vergaderzaal van het huis van afgevaardigden. Zij verklaarden daar te blijven tot Forlani voor de volksvertegenwoordiging verantwoording van zijn aftredingsbesluit zou komen afleggen.

Onderhoud

President Pertini begon zijn peilingen met een onderhoud met de oud-presidenten Giuseppe Saragat en Giovanni Leone. Aansluitend hierop besprak hij de situatie met de voorzitters van de beide huizen van het parlement, senaatsvoorzitter Amintore Fanfani en diens collega van het huls van afgevaardigden, Nilde Jotti. De partijleiders komen vandaag bij Pertini. Naar verluidt streeft de president ernaar deze 39ste regeringscrisis sinds het ontstaan van de republiek in korte tijd op te lossen. Politieke waarnemers geloven daar echter niet in en zij verwachten wekenlange moeizame besprekingen met de diverse in aanmerkijig komende partijen, die het eens zouden moeten worden over een regeringscoalitie.

In Rome houdt men er rekening mee dat Pertini allereerst de christen-democraat Forlani opnieuw met het vormen van een nieuwe regering zal belasten. De Democrazia Christiana (DC) heeft al laten weten dat zij streeft naar een hernieuwde uitgave van de oude coalitie met socialisten, sociaal-democraten en republikeinen. Hierbij blijft evenwel de vraag open of de socialisten zullen blijven staan op hun eerder geuite wens ditmaal zelf door een premier, Bettino Craxi, in zo'n kabinet vertegenwoordigd te zijn.

Nieuw beraad

In de Italiaanse hoofdstad vergaderden dinsdag de besturen van de partijen om zich op de situatie te beraden. De DC zou overwegen haar leden die betrokken zijn bij de vrijmetselaarsaffaire alle partijfuncties te ontnemen. Hiefbij PRESIDENT PERTINI gaat het om ongeveer twintig politici, onder wie ministers, staatssecretarisparlement en in het Europees parlement.

Hoewel het feit dat de socialisten plotseling de uit vier partijen bestaande coalitie met de christen-democraten verlieten de directe aanleiding vormde van de val van de regering-Forlani, was het werkelijke motief de onthulling van eep justitieel onderzoek naar een duistere en volledig in het geheim werkende vrijmetselaarsloge, bekend als „P Z".

De lijst van 962 personen die lid van de loge zouden zijn veroorzaakte vorige week enorme deining. Daarop kwamen drie ministers van de huidige regering voor, alsmede andere hoge regeringsfunctionarissen, prominente bankiers, machtige zakenlieden, topfunctionarissen bij politie en strijdkrachten en bekende journalisten. De meesten van wie de naam op de lijst voorkwam ontkenden lid van de geheime loge.te zijn. Minister van justitie Adolfo Sarti, trok de consequenties uit het feit dat zijn naam op de lijst stond en nam vorige week zaterdag ontslag.

Weinig zin

Van eventuele nieuwe verkiezingen valt niet veel te verwachten. De Italianen vullen sinds 1946 hun stemformulier nagenoeg steevast volgens hetzelfde patroon in: circa 40 procent voor de christendemocratische DS, ongeveer 40 procent voor cummunisten en socialisten. In de loop van de jaren is het aandeel van de communisten in dit percen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.