+ Meer informatie

Vliegveld Teuge geschokt

3 minuten leestijd

TEUGE — Naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad van Apeldoorn om de mogelijkheden te onderzoeken voor een liquidatiebegroting voor de luchthaven Teuge, is door de gezamenlijke werknemers van de luchthaven Teuge een telegram verzonden naar de gemeenteraad van Apeldoorn.

In dit telegram zeggen de circa zestig werknemers ernstig geschokt en verontrust te zijn door het besluit van de Apeldoomse gemeenteraad, waarbij in deze tijd van grote werkloosheid door de gemeenteraad van Apeldoorn moedwillig hoogwaardige werkgelegenheid de nek dreigt te worden omgedraaid.

Na Schiphol, Zestienhoven en Eelde is Teuge qua aantal vliegbewegingen in 1980 het vierde vliegveld in Nederland, voor onder andere Beek, Hilversum en Lelystad. In de afgelopen jaren heeft het luchthavenbestuur (Teuge is eigendom van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen) grote investeringen gedaan (hangarbouw, verharde baan) om voor een. goede outillage te zorgen voor de kleine luchtvaart. Met name de zakenluchtvaart maakt in toenemende mate gebruik van Teuge.

Voor de werkgelegenheid is Teuge van belang voor een gebied dat de grenzen van Gelderland en Overijssel overschrijdt.

Voor geslachte varkens kl. E in gewichtsklssen van 65/90 kg, die overigens bij de verschillende organisaties wat uiteenlopen, liepen de prijzen uiteen van ƒ3,73 tot ƒ3,88. De markt is niet onvriendelijk, zij het dat de situatie toch wat onzekerder is geworden.

De Duitse markt was in de afgelopen w^k licht aflopend, gelet op de prijzen van halve varkens in het overschotgebied Weser-Ems. Door de lage waarde van de Franse franc liepen de prijzen daar wat op. De Italiaanse markt is ongeveer prijshoudend. In de Gemeenschap geldt steeds dat de laagste producentenprijs voor varkens de Nederproduktie buiten 's lands grenzen afzet moet vinden. In de week tot 15 mei werden in Nederland ongeveer 264.000 varkens geslacht.

Varkensvlees

Volgens voorlopige cijfers werden in de week tot 21 mei 33.120 levende en 77.535 geslachte varkens uitgevoerd. Voorts 3335 ton varkensvlees in stukken, waarvan 1911 ton naar Italië. De uitvoer van varkensvlees in stukken was de laatste tien weken omvangrijker in dan gewoonlijk wat moet worden toegeschreven aan de stakingen in Denemarken. In de groothandelsprijzen in het binnenland kwam in de week tot 22 mei geen verandering van betekenis.

Slachtrundermarkt

In de week van 14 tot 20 mei was markt voor slachtrunderen ruim prijshoudend met een vlotte handel. Eerder was al waar te nemen geweest dat er boven de gemelde noteringen werd betaald. Anders dan bij varkens de prijzen voor de verschillende kwaliteiten sterk uiteen.

Van de markten werden de volgende prijzen gemeld: koeien Ie kw. ƒ6,658,50; 2e kw. ƒ 5,60-7,55; 3e kw. ƒ 4,907,00; 'worstkoeien ƒ 4,60-6,70; stieren Ie kw. ƒ 6,85-8,75; 2e kw. ƒ 6,00-7,85. Gemeste kalveren ƒ 7,00-7,30; 2e kw. ƒ 6,75-7,00; 3e kw. ƒ 6,00-6,90.

De uitvoer was wat kleiner doch me;t 1638 ton rundvlees in de week tot 22 mei zeker niet zonder betekenis. Naar derde landen ging die week ca. 450 ton. Aan kalfsvlees werd 2140 ton in grote levend uitgevoerd (starters). Voor gebruiksvee was de markt prijshoudend.

Ook de markt voor wolvee was prijshoudend. De handel had een in het algemeen vlot verloop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.