+ Meer informatie

Gasprijsverhoging is onverantwoord

Voorzitter bloemenveilingen:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Onaanvaardbaar en sociaal niet verantwoord. Zo noemde drs. G. Hogewoning, voorzitter van de Vereniging van bloemenveilingen in Nederland VBN, woensdag het voorstel van de Gasunie om dit jaar de tuinders-aardgasprijs te verhogen met in totaal 10,5 cent per kubieke meter: bovenop de eerder overeengekomen 4,5 cent nog eens 6 cent extra. Hogewoning sprak hl Den Haag in de algemene vergadering van zijn organisatie.

De bloemisterij, zo meende hii, heeft er recht op dat rekening wordt gehouden met de veel slechter geworden inkomenspositie en met het in belangrijke mate verzwakte flnanciële weerstandsvermogen van de teler. De klappen van deze prijsverhoging zullen vooral ook vallen in de groep van dynamische, vaak jonge ondernemers met efficiënte bedirijven, die echter vaak over onvoldoende eigen vermo-, gen beschikken.

Het bedrag van 250 miljoen gulden dat de overheid via een sectorprogramma in drie d vier jaar aan de glastuinbouw ten goede wil laten komen, biedt volgens Hogewoning geen enkele oplossing. Een veel hoger bedrag zal nodig zijn om de gevolgen voor de totale sector — en niet voor een kleine groep — op te vangen.

De algehele inkomenspositie is zoveel slechter i geworden, dat het nqdig niet ten onder mag gaan door te snelle. aanpassing van het gastarief, waar moeten maken. Hij verwachtte dat dit niet alleen maar een verkiezingsleuze zal blijken te zijn.

Met eèn aantal cijfers illustreerde Hogewoning hoe slecht het de bloemisterij financieel gaat. In de eerste drie maanden van dit jaar waren de potplantenprijzen gemiddeld vijf procent, de snijbloemenprijzen acht procent, de prijzen van snijtulpen zelfs vijftien', tot twintig procent lager dan in het' eerste kwartaal van vorig jaar.

In heel 1980 was de rentabiliteit van de snijbloemen min-11, dat wil zeggen dat de teler op elke honderd gulden kosten elf gulden verlies leed. Herstelt de gemiddelde snijbloemenprijs zich in de loop van dit jaar tot het peil van vorig jaar, en blijft het bij de 4,5 cent gasprijsverhoging, dan wordt de rentabiliteit min-16 procent. Blijven de prijzen achter, dan zal het verlies perhonderd gulden kosten op meer dan twintig gulden komen. Nog altijd aan-, genomen dat het bij 4,5 cent gasprijsverhoging blijft. Wordt het de voorgestelde 10,5 cent, dan wordt de situatie uiteraard nog veel ernstiger.

Moetij

In de potplantensector, aldus Hogewoning, gaat het iets minder fataal, maar bij achterblijvend prijspeil en 4,5 cent gasprijsverhoging kan de rentabiliteit daar ook min tien worden.

Het afkomen van een beschikking van de Europese commissie, waarbij aan Nederland wordt opgedragen de tuindersaardgasprijs te verhogen, is niet denkbeeldig. Zou dit inderdaad gebeuren, dan verwachtte Hogewoning dat de regering haar woord gestand zal doen en de moed zal hebben, zo'n beschikking naast zich neer te leggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.