+ Meer informatie

Onderzoek naar wantoestanden" Leids ziekenhuis

1 minuut leestijd

LEIDEN — De inspectie voor de volksgezondheid in Den Haag zal de directie van het Academisch Ziekenhuis Leiden opheldering vragen over de uitlatingen van prof. A. Zwavel ing. De hoogleraar heelkunde heeft gezegd dat er patiënten van het AZL zijn overleden omdat zij niet op tijd konden worden geopereerd.

De uitlatingen zijn naar buiten gekomen via een interview in het personeelsblad Cicero van het AZL. Zwaveling stelt dat de wachtlijst voor operaties binnen het AZL onaanvaardbaar lang is. Reden is het personeelstekort in de operatiekamers en in de verpleging. Volgens de hoogleraar is dit te wijten aan de bezuinigingen in de gezondheiszorg.

De wachtlijst is opgelopen tot 300 patiënten, van wie er 100 in een toestand verkeren waarbij elk uitstel gevaarlijk kan zijn. Door de werkdruk is het personeel te zwaar belast. Dat heeft weer ziekteverzuim tot gevolg. Zwaveling vindt dat niet het ziekenhuis maar de politiek verantwoordelijk is. „Het wordt tijd dat ziektekostenverzekeraars en regeringsleiders dat eens gaan inzien". Hij beklaagt zich erover dat de politiek de verantwoordelijkheid in de schoenen van de medici tracht te schuiven. „Zelfs als er mensen overlijden ten gevolge van de bezuinigingen, dan blijven de politici hun handen in onschuld wassen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.