+ Meer informatie

Bijenkorf wil complex in Utrecht opbouwen

FINANCIËN EN ECONOMIE Kosten zeker 40 miljoen gulden

2 minuten leestijd

UTRECHT — Koninklijke Bijenkorf Beheer (BKK) heeft >iannen om in de Utrechtse >innenstad een omvangrijk winkel- en kantorencomplex te bouwen. Dat complex zou dan op de plaats moeten komen waar KBB aanvankelijk een Bijenkorf-vestiging neer zou zetten.

De totale kosten worden, exclusief grond en op basis van het prijspeil 1981, geschat op zeker 40 miljoen gulden.

KBB heeft de plannen vanmorgen voorgelegd aan B en W van Utrecht. Het concern is niet van plan om zich te houden aan een met Utrecht gesloten contract om een Bijenkorfvestiging neer te zetten op de plaats, waar vroeger de Utrechtse VenD stond.

Bijenkorf weigert te bouwen omdat de situatie in Utrecht, sinds hét contract met de gemeente werd gesloten, aanzienlijk is veranderd. KBB doelt daarmee onder andere op het succes van het winkel- en kantorencomplex Hoog Catharijne.

Voet bij stuk
De weigering van KBB om te bouChina voor een belangrijk deel toegeschreven moet worden aan de gewijzigde Chinese economische politiek, waarin een aantal grote bouw- en havenprojecten zijn geschrapt en voortaan de nadruk op de lichtere (consumptiegerichte) industrie zal worden gelegd. Bovendien wijzen zij er op dat handeldrijven met de Volksrepubliek China"^ vaak veel tijd kost en een onzekere zaak is gezien de grote economische problemen van dit land. Handel met het veel kapitaalkrachtiger Taiwan is voor veel zakenlieden een stuk aantrekkelijker. wen is al geruime tijd reden voor een juridische strijd tussen het concern en de gemeente Utrecht. Tot nu toe heeft de gemeente echter voet bij stuk gehouden: KBB moet een Bijenkorf bouwen. Zij wordt daarin gesteund door enkele gerechtelijke uitspraken.

KBB meent dat de gemeente met de plannen voor het winkel- en kantorencomplex nu een aanvaardbaar alternatief wordt geboden. Het plan voor dit „Mini-hoog Catharijne" is ontwikkeld door NAB projectontwikkeling BV uit Den Haag, onder andere verantwoordelijk voor het Babylon-complex in Den Haag. KBB wil er een koppeling tussen het „grootschalige, massale en afgesloten Hoog Catharijne" en het „kleinschalige, historische en open" binnenstadgebied mBe tot stand brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.