+ Meer informatie

Twee *putschisten' alsnog gearrresteerd

2 minuten leestijd

MOSKOU (AFP) — Twee staatsgreepplegers die donderdag voorlopig in vrijheid werden gesteld wegens liun parlementaire onschendbaarheid, zijn gisteren gearresteerd. Dit heeft het voorlichtingsbureau van de Opperste Sowjet, het Sowjetparietnent, meegedeeld.

Omdat de twee lid waren van het parlement konden zij donderdag nog niet worden gearresteerd. Maar donderdagavond werd hun parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Gisteren vond de arrestatie plaats van Oleg Baklanov, secretaris van het Centraal Comité, en Vasili Starodoebtsov, de voorzitter van de boerenvakbond, die in het „Comité voor de Noodtoestand" zitting hadden genomen.

Vijf andere coupplegers waren na het mislukken van de staatsgreep woensdag aangehouden. Een achtste lid van het comité, de oud-minister van binnenlandse zaken Boris Poego, beroofde zich donderdag van het leven om aan arrestatie te ontkomen.

Nadat zij uit hun functies waren gezet, waren donderdag de Sowjetvice-president Gennadi Janajev, premier Pawlov, de minister van defensie Dmitri Jazov, het hoofd van de KGB. Vladimir Krjoetskov, en het l^-^^lp^^ipv Parketspecialist \/W sedert 1908

PARKET KIEZEN OP UW GEMAK
dat kunt u bij

*tYlo«r«nhuis
U heeft de keuze uit vele houtsoorten en diverse patronen. Dealer van Junckers en Haro parket. Tevens grote keus uit kunststofvloeren en grindkorreltapijt.

03418-53772
' STATIONSSTRAAT 30 • PUTTEN hoofd van de staatsondernemingen AleksandrTizjanov, gearresteerd.

Ook de Sowjetonderminister van defensie, generaal Valentin Varennikov, is aangehouden. Het presidium van de Opperste.Sowjet nam donderdag een decreet aan waarin toestemming werd gegeven voor de arrestatie van alle parlementsleden die ervan worden beschuldigd aan de staatsgreep te hebben deelgenomen.

Betrokkenheid Jasov

De nieuwe onderminister van defensie, generaal Joeri Jasjin, bevestigde gisteren tijdens een persconferentie de directe betrokkenheid van de oud-minister van defensie Jazov bij de staatsgreep. Jasjin verklaarde dat de collectieve leiding van het Sowjetleger woensdagochtend onder voorzitterschap van maarschalk Jazov bijeen was gekomen en dat hem was gevraagd zich terug te trekken uit het comité voor de noodtoestand. „Maarschalk Jazov zei'ons daarover: Ik heb mij aan deze zaak verbonden en het is moeilijk voor mij er een verklaring over af te leggen", zei hij.

De voorzitter van de Opperste Sowjet, Anatoli Loekjanov, die ervan is beschuldigd het brein achter de staatsgreep te zijn geweest, is geschorst in zijn functie. Dit heeft radio-Rusland gisteren gemeld. Het bericht kon niet onafhankelijk worden bevestigd maar de zender riep om dat Ivan Laptev, de ondervoorzitter van het Sowjetparlement en liberale hoofdredacteur van het regeringsdagblad Izwestija, is benoemd tot opvolger van Loekjanov. De Russische president Boris Jeltsin noemde Loekjanov donderdag de ideoloog achter de coup.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.