+ Meer informatie

Bolbloemenprijs lager dan bloembollenprijs

Vooral het gevolg van produktieuitbreiding

1 minuut leestijd

HILLEGOM — De prijzen van bolbioemen van zeer vele rassen hebben deze maand een peil bereikt, waarbij de prijzen die de broeiers voor de bollen hebben moeten betalen niet eens worden goedgemaakt. De prijzen van bloembollen staan nu ook onder druk, want mede doordat het de broeiers slecht gaat stagne-

ren de voorverkopen van bollen voor de broei van het komende seizoen.

Voorzitter J. P. M. de Jonge van de Koninklijke algemeene vereeniging voor bloemboUencultuur vertelde dit maandag in de algemene vergadering van zijn organisatie in Hillegom.

Hij weet de lage bolbloemenprijzen vooral aan een veel te grote produktieuitbreiding, waartoe de broeiers zich hebben laten verleiden door hun goede resultaten in het vorige seizoen en de lage bollenprijzen in het afgelopen najaar. Tot 13 maart zijn dit seizoen bij de grootste vijf veilingen dertien procent meer tulpebloemen aangevoerd dan in het overeenkomstige deel van het vorige seizoen, en de prijs daalde met tien procent. In de tweede week van april werd zelfs, mede als gevolg van het warme weer, 63 procent meer aangevoerd, en de prijs lag 38 procent beneden die van een jaar geleden.

Dat het ook andersom kan is in het seizoen 1979/'80 bewezen: toen werden 8,2 minder tulpebloemen aangevoerd dan in hët jaar daarvoor, en de prijs steeg met 27 procent.

De Jonge was er, naar eigen zeggen in tegenstelling tot vele anderen, van overtuigd dat ook de neergaande conjunctuur de bloembollen- en bloe

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.