+ Meer informatie

Alaska-olie oorzaak van overschot in de wereld

2 minuten leestijd

Volgens het Britse vakblad Petroleum Economist is het niet alleen de olie uit de Noordzee, maar ook en vooral die uit Alaska, die het huidige overschot in de wereld veroorzaakt. Alaska levert nu al ongeveer 1,2 miljoen vaten (vat is 159 liter) per dag, terwijl de rafTinaderijen aan de Amerikaanse westkust, waarvoor deze olie in de eerste plaats bestemd was, slechts ongeveer de helft kunnen afnemen.

Dat betekent dat ruim 500.000 vaten per dag elders afgezet moeten worden. Het zijn vooral de AfVikaanse leden van de OPEC, die van deze situatie de gevolgen ondervinden. Libië, Algerije en Nigeria produceren een soort (lichte) ruwe olie, die wat kwaliteit betreft ongeveer gelijk is aan die uit Alaska en de Noordzee. Deze landen hebben nu de grootste moeite om de concurrentiestrijd vol te houden, vooral omdat hun produkten nogal aan de prijs zijn. Of beter gezegd: aan de prijs waren, want alle drie de landen hebben de afgelopen maanden hun prijzen officieel verlaagd, met bedragen, die variëren van tien tot 31 dollarcent. Daarmee onttrekken zij zich in feite aan de afspraken, die zij in het verband van de OPEC hebben gemaakt. Volgens de Petroleum Economist geeft Nigeria momenteel al weer kortingen op de nieuwe prijzen. De officiële prijs voor bonny light, de meest verkochte Nigeriaanse oliesoort, is nu 14,12 dollar. Dat is 51 dollarcent minder dan vorig jaar juli. De Nigeriaanse regering had echter weinig keus, aldus de Petroleum Ecoiomist, omdat de produktie steeids afneemt. Die bedraagt nu 1,57 miljoen vaten per dag, het laagste niveau van de afgelopen drie jaar. Nigeria heeft tevergeefs pogingen gedaan de andere Aft-ikaanse OPEC-leden te bewegen tot een gezamenlijke verlaging van de produktie om zo een einde te maken aan de overschotten.

Algerije en Libië hebben nu op htm beurt hun prijzen moeten verlagen, met tien a vijftien dollarcent per vat. Hetzelfde geldt overigens ook voor de meeste producenten in het Midden-Oosten, alleen wijken die officieel niet af van de OPEC-prijzen. Landen als Saoedi-Arabië en Iran geven echter wel kortingen. De Saoedische olieminister Sjeik Yamani deelde onlangs mee, dat de produktie in zijn land in maart 6,8 miljoen vaten per dag bedroeg (recentere gegevens ontbreken nog). Dat is 1,7 miljoen minder dan normaal. Verscheidene deskundigen verwachten, aldus de Petroleum Economist, dat de overschotsituatie zal aanhouden tot in het begin van de jaren tachtig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.