+ Meer informatie

Vakbond fel tegen sanering van GM

„Directie geeft toe aan hebzucht"

2 minuten leestijd

DETROIT (RTR/UPI/ANP) - „De directie geeft toe aan de ongebreidelde hebzucht van types als Ebenezer Scrooge die op Wall Street regeren". Met die verwijzing naar de oude vrek uit het kerstverhaal van Charles Dickens heeft Owen Bieber, voorzitter van de Amerikaanse vakbond voor de autobielsector (UAW), gereageerd op de drastische saneringsmaatregelen bij General Motors (GM), de grootste automobielproducent ter wereld.

GM kondigde woensdag aan dat er de komende vier jaar in de VS en Canada 21 fabrieken worden gesloten en 74.000 banen verdwijnen, waarvan 54.000 in de produktie en 20.000 in de administratieve sector. Het nieuws kwam niet uit de lucht vallen. Er deden al weken speculaties de ronde over op handen zijnde massa-ontslagen. Ramingen bleven echter 'beperkt' tot 30.000 banen en sluiting van vijf a zeven van de in totaal 33 assemblagefabrieken.

De realiteit bleek veel harder te zijn. Zo hard, dat er voor de 394.000 personeelsleden van GM in NoordAmerika de komende feestdagen niet veel te genieten valt. Niet alleen omdat hun (voor de tweede maal al) een kerstgratificatie van 600 dollar door de neus is geboord en in juli een verplichte 'vakantie' van twee weken te wachten staat, maar vooral omdat onduidelijk is wie nu precies zijn baan gaat verliezen. President Robert Stempel, sinds zestien maanden de hoogste baas bij GM, sprak alleen over de grote lijnen. Gedetailleerde informatie zal pas in januari worden verstrekt.

Als de opstelling van de UAW de gevoelens onder het personeel weerspiegelt, staat Stempel nog een harde strijd te wachten. De vakbond haalde hard uit naar 's lands grootste werkgever. „General Motors capituleert voor de kortzichtigheid en hebzucht van Wall Street", stelde de bond in een eerste reactie.

Opel

Veel liever zag de werknemersorganisatie een herziening van de bedrijfsstrategie om steeds meer produktie te verplaatsen naar goedkopelonenlanden zoals Mexico, ten koste van het Amerikaanse GM-personeel. Ook wil de bond maatregelen om een verdere opmars van Japanse automobielfabrikanten op de binnenlandse markt tegen te gaan.

Aanzienlijk beter gaat het met de automerken van GM in Europa, Vauxhall en Opel. Adam Opel AG, de voornaamste dochteronderneming van de Amerikaanse multinational in Europa, rekent voor 1991 zelfs op het beste resultaat in de geschiedenis. De winst van 1990, die op 1,33 miljard mark uitkwam, zal worden overtroffen. Helaas voor Opel moest van de winst van 1990 liefst 1,28 miljard mark -worden afgestaan aan de Amerikaanse moedermaatschappij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.