+ Meer informatie

Harderwijk blij met afwijzing oefenterrein

2 minuten leestijd

HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk heeft gisteren verheugd gereageerd op het bericht van het ministerie dat de plannen voor het Compagnies Oefen ierrein (COT) ErmeloNoord vrijwel zeker van de baan zijn. De stichting Rotumo, die enkele maanden geleden werd opgericht om de komst van het COT tegen te gaan, was ook blij maar begraaft de strijdbijl voorlopig nog niet.

EMMEN Een pasgeboren zeer giftige witlipbamhoe-adder in het Noorder Dierenpark in Emmen. De moederslang houdt de eieren tot het punt van uitkomen in haar lichaam: jongen worden als het ware geboren tijdens het leggen. De moederadder schonk het leven ' aan elf nieuwe addertjes. Foto ANP

Vanaf de bekendmaking van de plannen voor het COT ErmeloNoord, dat grotendeels op Harderwijks grondgebied ligt, is hiertegen fel geprotesteerd. Politiek Harderwijk wees de plannen unaniem af, terwijl een deel van de Ermelose gemeenteraad zich er eveneens tegen verzette.

Wethouder C. H. Kooijman ziet het besluit van Defensie voor een groot deel als vrucht van het massale protest door overheid en burgers. Overigens wees hij er met nadruk op dat de inrichting van het COT nog niet voor 100 procent is uitgesloten. In de onderhandelingen met het ministerie komt vooralsnog echter de nadruk te liggen op het terugdringen van de nadelen die Harderwijk ondervindt van de al bestaande oefenterreinen.

Woordvoerder G. Bijl van Rotumo maakte gisteren bekend dat zijn stichting afziet van verdere voorbereiding voor een nieuwe grootscheepse protestactie tegen het COT. Voordat de stichting eventueel wordt opgeheven, wacht zij op meer duidelijkheid over de plannen op lange termijn. Bijl verwacht dat het bestaande oefenterrein Beekhuizerzand binnen afzienbare tijd niet meer voor militaire doeleinden gebruikt zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.