+ Meer informatie

"OR ontbeert kwaliteit voor CAO-overleg"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemingsraden in Nederland hebben onvoldoende kwaliteit om de rol van vakbonden over te nemen bij onderhandelingen over nieuwe CAO's. De OR's ontbreekt het op dat vlak aan deskundigheid, specifieke vaardigheden en bezetting.

Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van het adviesbureau Ernst & Young, het notarissenkantoor Holland Van Gijzen en Regioplan Beleidsonderzoek. Voor de studie zijn managers en OR-leden van 602 ondernemingen met meer dan vijftig werknemers ondervraagd.

De conclusies staan haaks op uitspraken van werkgeversvoorzitter Schraven. De topbestuurder van VNO-NCW zinspeelde deze zomer op het buitenspel zetten van de bonden bij het CAO-overleg. Schraven stelde dat de bonden niet meer representatief zijn voor het personeel in bedrijven. Ook betwijfelde hij of de bonden zich van hun verantwoordelijkheden bewust waren.

Schraven zag wel toekomst in afspraken met individuele werknemers of via de ondernemingsraad. Maar uit het nu openbaar gemaakte onderzoek komt juist naar voren dat een gestaag groeiende rol van OR's bij CAO-overleg niet ten koste gaat van de inbreng van vakbonden.

Zo vindt 64 procent van de ondervraagden dat de ondernemingsraden onvoldoende CAO-deskundigheid hebben. Verder vermoedt 47 procent tegenstrijdige belangen bij de OR's, denkt 42 procent dat leden van de raden minder goed kunnen onderhandelen en schat 27 procent dat ondernemingsraden onvoldoende oog hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen.

Als voordeel ziet 72 procent van de ondervraagden de bijdrage die OR's kunnen leveren aan op maat gemaakte collectieve arbeidsovereenkomsten. Dat maatwerk kan totstandkomen dankzij de specifieke kennis die een OR heeft van de eigen organisatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.