+ Meer informatie

Nieuwe poelen geven kikkers en padden weer een kans

Utrechts Landschap heeft medewerking boeren nodig

2 minuten leestijd

RENSWOUDE - De meesten zijn langzamerhand verdwenen. De restanten zijn echter soms nog zichtbaar: een lagere plek in het weiland. Het Stichts Landschapsbeheer (SLB) probeert de oude drinkpoelen voor het vee weer op te sporen. Op 12 oktober moeten er reeds zestien gegraven zijn in beheersgebieden van het Utrechts Landschap.

Uit een brochure IJlijkt dat diverse soorten amfibieën in de provincie Utrecht bedreigd worden. Het aantal amfibieën gaat achteruit en het verdwijnen van drinkpoelen wordt een belangrijke oorzaak daarvan genoemd. Door een projectmatige aanpak wil het SLB oude drinkpoelen herstellen en nieuwe aanleggen. Hierdoor kan de achteruitgang van het aantal kikkers, padden en salamanders een halt toegeroepen worden.

Volgens boswachter C. Dorrestijn uit Driebergen start de stichting het project in navolging van de provincies Limburg en Drenthe. „De resultaten daar zijn heel goed". De eerste poelen worden vooral gegraven in en om het kasteelbos van Renswoude. Hoewel de aanlegvergunningen eind vorige maand nog niet helemaal rond waren, moeten de zestien poelen op 12 oktober gegraven zijn.

Over tien dagen start het SLB namelijk een campagne waarin particuliere boeren benaderd worden. Rond het Renswoudse kasteelbos opent het SLB op 12 oktober haar werkseizoen met de nationale werkdag. Op deze zaterdag staat dit jaar het project "Behoud drinkpoelen in het boerenland, dan blijft Nederland Kikkerland" centraal. De dag start om 11.00 uur met een wandeling langs drinkpoelen en kasteeltuin.

Boeren

Dorrestijn: „Op die dag willen we het hoe en waarom van het project uitleggen. Men moet weten waarmee we bezig zijn. Het project staat of valt met de medewerking van de boeren. Hoe meer drinkpoelen, hoe beter. Vooral voor de voortplanting van amfibieën zijn drinkpoelen van groot belang. Als er meer poelen zijn, krijg je een betere uitwisseling tussen de dieren onderling".

De eerste zestien drinkpoelen worden niet volledig gesubsidieerd door het Rijk. Voor particuliere boeren wordt het herstel en de aanleg van de poelen wel volledig gesubsidieerd. Voor het onderhoud kan men een aparte subsidie-overeenkomst aangaan. De speciale voorlichtingsbrochure wijst de agrariërs op de natuurwaarde van de poelen en op de goedkope manier waarop het vee aan drinkwater komt.

't Gaat vanzelf
Volgens Dorrestijn is het niet nodig planten of dieren in een vers gegraven poel uit te zetten. „Als het goed is, komt dat vanzelf". De poel moet gemiddeld een meter diep zijn. De kans op volledig droogvallen in de zomer en op volledige bevriezing in de winter wordt hierdoor verkleind. Het is belangrijk dat een deel van de waterplanten van tijd tot tijd verwijderd wordt om verlanding tegen te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.