+ Meer informatie

Miljardenkrediet voor Koeweit

Grote kans voor Nederlandse bedrijfsleven

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Nederland stelt een krediet van een miljard dollar (circa twee miljard gulden) beschikbaar voor de wederopbouw van Koeweit. Staatssecretaris Van Rooij van economische zaken maakte dit vanmorgen bekend na haar terugkeer van een bezoek aan Koeweit en Saoedi-Arabië. Het is de bedoeling dat de overheid van Koeweit het geld besteedt aan opdrachten aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Om de wederopbouw van Koeweit te realiseren zijn volgens Van Rooij investeringen ter grootte van vijftien tot twintig miljard dollar nodig. Koeweit heeft dat geld niet direct beschikbaar en zal dus moeten lenen. Van Rooij heeft namens Nederland „een majeure kredietlijn van een miljard dollar op Koeweit geopend". De regering van Koeweit heeft daar positief op gereageerd. Gisteren hebben Van Rooij en de Koeweiti's al een zogenaamde intentieovereenkomst ondertekend. Binnenkort zullen de besprekingen starten om de details van het krediet verder uit te werken.

Volgens Van Rooij was het doel van haar bezoek te laten zien dat Nederland niet alleen tijdens de Golfoorlog bereid was hulp te bieden, maar ook tijdens de fase van wederopbouw. Het grote voordeel voor Nederland van de kredietlijn is naar haar mening dat de overheid van Koeweit zich gecommitteerd heeft om bij de besteding van het geld het Nederlandse bedrijfsleven in te schakelen. Nederlandse bedrijven hebben volgens haar met name goede kansen op gebieden als de bouw, de elektriciteitsvoorziening, het transport, de landbouw en de medische apparatuur. De Koeweiti's hebben bovendien toegezegd dat reeds bestaande Nederlandse vorderingen zullen worden betaald.

Banken

Het krediet wordt beschikbaar gesteld aan de centrale bank van Koeweit door een syndicaat van Nederlandse banken. Alle grote Nederlandse banken nemen deel in het syndicaat. De Nederlandse kredietverzekeringsmaatschappij zal het krediet verzekeren, met 100 procent herverzekering bij de Nederlandse staat. Uiteindelijk komt het risico daardoor bij de Staat te liggen.

Van Rooij zei blij te zijn dat het bedrijfsleven zelf nog geen missie naar Koeweit heeft gestuurd. Lokale bedrijven zijn nog maar zeer beperkt aanwezig, zo heeft zij geconstateerd. In oktober of november van dit jaar zal er wel een missie van het Nederlandse bedrijfsleven naar Koeweit vertrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.