+ Meer informatie

VS geven SU krediet voor levensmiddelen

Sowjetpremier luidt de noodklok

2 minuten leestijd

MOSKOU (DPA) - De Verenigde Staten geven de Sowjet-Unie een krediet voor de aankoop van levensmiddelen ter waarde van 1,8 miljard gulden. Het krediet komt in twee delen beschikbaar: 1 miljard gulden in oktober en 800 miljoen gulden in maart volgend jaar. Dit heeft het Russiche persbureau RIA gisteren meegedeeld.

Premier Iwan Silajev van de Sowjet-Unie en minister van financiën Nicolas Brady van de Verenigde Staten zijn het in Moskou eens geworden over het krediet.

De centrale Sowjetregering heeft het Westen gevraagd om noodhulp ter waarde van 7 miljard dollar om de bevolking de winter door' te helpen en Silajev gaf aan dat het verzoek hoog op de agenda voor de besprekingen met Brady en Greenspan zou staan. „„Het is winter en die wacht niet. Graan, suiker en spijsolie - dat zijn de produkten die alle republieken nodig hebben", zei de premier. „Wij hebben ook medische hulp en goederen nodig voor kinderen".

Waarschuwing

Silajev uitte zorg dat de grote industrielanden traag zijn bij het verlenen van bijstand en kredieten aan de Sowjet-Unie voor de aankoop van voorraden. „We zijn enigszins bezorgd dat de vooruitgang tamelijk langzaam is", zei hij. Volgens de premier kan het land hamsteren door de bevolking voorkomen indien wordt getoond dat de winkels worden gevuld. Daarvoor is de hulp van het Westen nodig.

De burgemeester van Moskou, Gavriil Popov, heeft gisteren gewaarschuwd dat de overwinning die hervormers vorige maand hebben behaald op conservatieve krachten in de Sowjet-Unie, waardeloos is als niet snel in het hele lapd yergaande hervormingen worden uitgevoerd.

„Het tegenhouden van de reactionairen is één ding. Een normaal leven creëren dat een coup onmogelijk zal maken, is een ander", aldus de burgemeester. Popov wil snel hervormingen binnen het leger en het binnenlandse veiligheidsapparaat en de ondubbelzinnige vastlegging van het meerpartijenstelsel in de grondwet.

Nog belangrijker vindt Popov de overschakeling naar een markteconomie met privatisering van land en produktiemiddelen. „Wat dat betreft zijn we geen duimbreed opgeschoten. We hebben niet het recht optimistisch te zijn. Het succes van de democratische krachten dreigt teloor te gaan", aldus Popov.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.