+ Meer informatie

akkoord met H inflatieplan

2 minuten leestijd

BRASILIA - Het al eerder doop de nieuwe Braziliaanse president, Fernando Collor de Mello, aangekondigde anti-inflatieprogramma is gisteren door het parlement zonder wijzigingeiP goedgekeurd.

Het plan voorziet onder meer in dij, invoering van een nieuwe munteent' heid en de bevriezing van een belangrijk deel van de bank- en spaargeldep om de hoeveelheid geld in omloop in^ grijpend te beperken. De maatrege-: len zijn 19 maart al in werking getre-' den."

Collor de Mello introduceerde zijiü plannen op 16 maart, een dag nadat hij als president aantrad. De kernj van zijn maatregelen vormt het zeeri omstreden besluit om een groot deel van het geld dat Braziliaanse burgers en bedrijven bij de banken aanhoud den op spaar- en gewone lopende rekeningen voor een periode van anderhalfjaar te bevriezen.

Het gaat om ongeveer 115 miljarcT dollar van de in totaal 150 miljarS dollar aan ingelegde "g'e'ldeli. Élke^ cliënt van een bank liiag in de periq-, de tot september 1991 nog maar circa ƒ 2500 van zijn rekening opnemen. De bepalingen zijn inmiddels al weer wat versoepeld om de steun van he1: parlement veilig te stellen.

De VEB acht een dergelijke cori-' structie maatschappelijk volstrekt'on-, aanvaardbaar, omdat de aandeelhouders zonder meer aan de kant worden gezet.

Ook meent de VEB dat de naamvan DSM in het geding komt, omdat: DSM als grote aandeelhouder „kennelijk bereid is mee te werken aan een ten opzichte van outside aandeelhouders zo verwerpelijke constructie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.