+ Meer informatie

Robotarm sleept satelliet bij veer Discovery binnen

1 minuut leestijd

HOUSTON (RTR) - Met zijn robotarm heeft het VS-ruimteveer Discovery gisteren de satelliet SPAS-2 uit de ruimte geplukt en weer binnenboord gehaald.

De satelliet werd gebruikt om de uitstoot van gassen uit Discovery's raketmotoren te bestuderen. Om dit te kunnen doen waren de afgelopen twee dagen manoeuvres van zowel het ruimteveer als de satelliet nodig. Die manoeuvres waren zo ingewikkeld dat de operatie is vergeleken met een 'ballet in de ruimte'.

Uiteindelijk gleed het veer gisteren op zijn partner af om deze te pakken en binnen te halen. Vandaag wordt SPAS weer in de ruimte uitgezet voor het verzamelen van meer gegevens, zoals over gassen die de Sowjet-Unie gebruikt om de uitstoot van haar intercontinentale raketten te verhullen.

Doel van alle waarnemingen is, evenals van alle andere experimenten op de huidige missie van Discovery, sensors te kunnen ontwikkelen voor het Amerikaanse onderzoeksprogramma SDI naar een zogeheten ruimteschild tegen binnenkomende vijandelijke raketten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.