+ Meer informatie

Hurford

2 minuten leestijd

Wie Peter Hurford op de cd "Romantic Organ Music 1" aan de gang heeft gehoord, hoort op het nu verschenen vervolg geen dingen waarvan je vol verbazing van je stoel rolt. Het repertoire biedt veel overeenkomsten: weer Brahms met een choralprelude, verder natuurlijk Liszt met zijn B.A.C.H., Vierne's Final uit symfonie 1, het Benedictus van Reger, Allegro (uit symfonie 6) van Widor en ach, ook weer Boelmanns Suite Gotique, een mooi werk dat aan waarde zou gaan winnen als het een jaar of wat in de vergetelheid zou mogen rusten. Flor Peeters vormt met zijn vierdelige Suite Modale een zeer verfrissend bad, evenals het schone "Hymne d'action de Grace Te Deum" van Jean Langlais. Hurford speelt ook nog het Allegretto uit "Four Sketches" van R. Schumann. Hij registreert daarin bijzonder artistiek, maar ik meen ook dat deze vier schetsen zich niet lenen om als zelfstandige delen gespeeld te worden.    

Hurford lijkt me iemand die in elke stijlperiode een alleskunner wil zijn. En hij kan ook alles, technisch in elk geval wel. Hij speelt perfect, registreert vaak  verrassend, zijn toucher is gaaf, hij springt bijzonder lenig met de materie om en gaat er op alle fronten enthousiast tegenaan. Bij vlagen is het me soms ook wat te netjes, te klinisch, alsof de partituur hem niet echt beroert. Maar dat zijn opmerkingen in de kantlijn. Evenals op de eerste cd "Romantic Organ Music" bespeelt Hurford het orgel in de Ratzeburgkathedraal in Duitsland. Een omvangrijk instrument met nogal scherpe vulstemmen en flinterdunne tongen waardoor het niet echt geschikt is voor de romantiek. Mij overvalt althans heimwee naar Sulpice of Madeleine in Parijs.

N.a.v. "Romantic Organ Music 2", Peter Hurford, Ratzeburg Cathedral, West Germany; Decca, ODD, 421296-2

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.