+ Meer informatie

Bessmertnich onderstreept zijn onschuld

1 minuut leestijd

MOSKOU (AP) - De ontslagen Sowjetminister van buitenlandse zaken, Alexander Bessmertnich, heeft gisteren in een brief aan het Sowjetparlement verklaard geweigerd te hebben mee te werken aan de couppoging. Hij zei dat hij zijn taken als minister zo goed mogelijk was blijven uitvoeren om schade aan de buitenlandse betrekkingen van de SowjetUnie te voorkomen.

Een van de eerste acties van Sowjetpresident Michail Gorbatsjov na het mislukken van de staatsgreep was Bessmertnich de laan uit te sturen wegens „gedraai of erger". Bessmertnich vertoonde zich tijdens de eerste dagen van de staatsgreep niet in het openbaar; hij kwam pas woensdag weer boven water, veroordeelde de toen al mislukte coup en zei ziek te zijn geweest.

In een met de hand geschreven brief die gisteren onder de leden van de Opperste Sowjet werd verspreid, benadrukte Bessmertnich dat hij geen enkel verzoek of opdracht heeft ingewilligd van het acht man tellende noodcomité. Hij bevestigde dat hij op zondag 18 augustus, de dag voor de machtsovername, op zijn vakantieadres in Wit-Rusland gevraagd was aan de coup mee te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.