+ Meer informatie

Atmosfeer van slag

4 minuten leestijd

fe
gtftpj^NA^ '' Vt75. Met tranen van spijt en woede in de ogen beginnen de geuzen de terugtocht. In de verte kunnen ze de torens van Leiden zien, maar toch lijken al hun inspanningen vruchteloos. Er zijn vrij veel doden en gewonden onder hen gevallen en sommige scheepjes zijn door het Spaanse geschutvuur helemaal vernield.

Maarten en Japik zwoegen aan de riemen om het vaartuig waarop ze dienst doen zo gauw mogelijk buiten bereik van het Spaanse geschut te brengen. Ze horen het triomfantelijk gejuich van de vijand en de schimpscheuten die hun worden nageschreeuwd. Zelfs Sultan schijnt de ontmoedigde stemming aan te voelen. Hij gaat vlak bij zijn baas liggen met de kop op de voorpoten, wachtend op een vrolijk woord van Maarten, maar dat woord komt niet. Somber en verbeten kijkend roeit de jongen voort.

Ten zuiden van de Landscheiding wordt de nacht doorgebracht. De slaapplek aan boord is even hard en primitief als altijd, maar ditmaal kan Maarten er slechter tegen dan anders. Hij ligt urenlang klaar wakker te piekeren. Hij denkt aan Boudewijn, aan de familie Govaerts en het meest van al aan Lijsbeth. Is er dan voor hen geen redding meer?

In zijn benauwdheid bidt hij vurig tot God om uitkomst. Dat gebed maakt hem wat rustiger.

Japik ligt vlak bij hem. Hij beweegt en zucht een paar keer. Maarten komt tot de conclusie dat zijn makker ook niet slaapt. „Pst, Japik, ben je wakker?" „Al een hele tijd", fluistert de aangesprokene. Ze beginnen zacht met elkaar te praten. Over de wanhopige gevechten van de laatste dagen, over mogelijkheden om op een andere plek door de Spaanse linies heen te breken en over nog veel meer dingen. Het doet de beide strijdmakkers goed dat ze hun hart eens tegen elkaar kunnen luchten. Geleidelijk keren hun moed en vertrouwen terug. Ze zijn ervan overtuigd dat mannen als Boisot en La Garde het nooit zullen opgeven. Er zal vast een nieuwe poging tot ontzet worden gewaagd.

O, als de wind maar ging draaien! Als er maar een storm kwam uit de goede hoek, die het water opstuwde en voortjoeg in de richting van Leiden! Dan zou de vloot niet meer vastlopen in slijk en moerasgrond. Als Hij Die winden, lucht en wolken bestuurt dit wonder zou bewerken, dan zou Leiden gered zijn! Door Monique Vrolijk

De atmosfeer is vandaag en morgen een beetje van slag. Koelere lucht stroomt vanuit het noordwesten ons land binnen. Dit gaat niet zonder kleerscheuren, wat vandaag overal te zien was aan de hand van de vele bewolking. Vanavond en vannacht zijn er verspreide regen- of onweersbuien. Morgen zitten we in een overgangssituatie van relatief lage druk naar hogere druk. Een frisse noordwestenwind zorgt voor een flinke daling van de temperatuur. Na morgen bouwt een gebied van hogedruk zich op, zodat de atmosfeer geleidelijk aan stabieler wordt en de temperatuur een aantal graden winst boekt.

Vanavond is de wind gedraaid naar het noordwesten, zodat koelere lucht de kans krijgt om de warmere boven ons land te verdrijven. Morgen is dat te merken aan het kwik. Gisteren werd het plaatselijk zelfs meer dan 30 graden, maar morgen is dat heel anders. De temperatuur haalt net de 21 graden, maar aan de kust en in het oosten blijft het kwik achter met ongeveer 19 graden. In het westen komt af en toe het zonnetje door, maar er zijn wel stapelwolken. In de oostelijke provincies valt eerst nog wat regen of buien, maar ook later breekt daar de bewolking. De frisse noordwester is matig tot vrij krachtig.

Vrijdag ziet het er buiten al weer een stuk vriendelijker uit. Een uitloper van hogedruk bevindt zich boven ons land. De wind is afgenomen en de bewolking is gebroken. Het zonnetje krijgt meer kans, maar er vormen zich wel enkele stapelwolken. Het kwik loopt op tot 22 a 24 graden. Ook zaterdag en zondag blijft hogedruk zijn invloed uitoefenen. Zonnige perioden, weinig wind en temperaturen van 22 tot 25 graden zorgen voor rustige zomerdagen.

Na zondag blijft het vrij stabiel zomerweer. Storingen bereiken weliswaar ons land, maar serieuze activiteit wordt begin volgende week niet verwacht. VERWACHTING VOOR DONbÉRDAGMIDDAG S AUGUSTUS 19»1 Weersvooruitzichten van het KNMI, gemiddeld over Nederland: zonneschijn: neerslagkans: minimumtemp.: middagtemp.: wind: 15 19 NW4 50% 10% 11 22 NW3 70% 10% 12 24 VAR 3 VAR 3

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.