+ Meer informatie

Turkije houdt grens met Irak uren gesloten

Kritiek op militairen mogelijk reden

2 minuten leestijd

SILOPI (AP) — Turkije heeft de enige grensovergang met Irak vanochtend drie uur lang gesloten gehouden, zo hebben geallieerde militairen in het grensgebied verklaard.

Volgens een van de bevelhebbers van de militairen, die zich bezig houden met de opvang van Koerdische vluchtelingen uit Irak, ging de grens vanochtend om 07.30 uur dicht, maar werd hij drie uur later weer opengesteld. De bevelhebber zei te vermoeden dat de beslissing om de grens te sluiten verband hield met recente berichten in de buitenlandse pers over wangedrag van Turkse militairen die voedsel en hulpgoederen zouden stelen uit Koerdische opvangkampen. Een andere reden voor de grenssluiting zou de toegenomen activiteit van het gewapende Koerdische verzet kunnen zijn.

De Turkse regering gaf geen toelichting op haar beslissing de grens te sluiten, waardoor de hulpverlening aan de Koerden vrijwel volledig dreigde te stagneren. Zo werd een konvooi van ruim 30 vrachtwagens met hulpgoederen op weg naar Zakho werd vanochtend door Turkse grenswachten tegengehouden.

De Amerikaanse ambassade in Ankara stelde onmiddellijk pogingen in het werk om de grensovergang via de brug over de rivier de Habur naar Zakho weer open te krijgen. Kennelijk waren de Turkse autoriteiten gevoelig voor de Amerikaanse druk. Drie uur later werd de grens opengesteld.

Uitgezet

Verslaggever Robert Fisk van The Independent, die onlangs het Turkse optreden tegenover de Koerden aan de kaak stelde, werd gisteren gearresteerd en zit vast in een huis van bewaring in Diyarbakir. Vandaag werd bekend dat hij het land zal worden uitgezet. Drie andere verslaggevers van de Britse krant zijn door de Turken tot ongewenst persoon verklaard.

Hulp loopt gevaar

Volgens de Amerikaanse kolonel Bob Flocke, een van de woordvoerders van de hulp-operatie, die door Amerikaanse, Britse, Franse en Nederlandse militairen op poten is gezet, zou de hulpverlening aan de Koerden ernstig in gevaar komen als de grens langer dicht zou gaan. „We rijden dagelijks met konvooien met hulpgoederen over de brug", zei hij. Slechts een klein deel van de hulp voor de Koerden in het grote opvangkamp in Zakho wordt met helikopters aangevoerd.

Maar ook via de lucht wordt het transport gehinderd. Volgens westerse hulpverleners waren er onder meer problemen met een Duits vliegtuig met een lading van 100.000 vaccinaties tegen mazelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.