+ Meer informatie

Enschede kampt met groei hasjtoerisme

Concurrenten steken koffieshops in brand

2 minuten leestijd

ENSCHEDE (ANP) - Burgemeester H. Wierenga van Enschede heeft gisteren aangekondigd met Justitie en de politie te gaan praten over de aanpal< van de drugsproblematiek in deze gemeente. Aanleiding voor het initiatief van de burgemeester zijn signalen uit vooral de Enschedese horeca over het groeiende 'hasjtoerisme' vanuit Duitsland en de toenmende drugscriminaliteit.

Hoe crimineel de drugswereld in Enschede is geworden, zou het afgelopen weekeinde zijn gebleken: kort na elkaar gingen twee koffieshops in vlammen op als gevolg van brandstichting. Branden waarvan de politie vermoedt dat ze hebben te maken met de bikkelharde concurrentie tussen drugsdealers. Het vuur ontstond in beide gevallen door het naar binnen gooien van molotov-cocktails.

Als het klopt dat de drugsproblematiek in Enschede zulke ernstige vormen heeft aangenomen, moeten er naar de mening van burgemeester Wierenga zo snel mogelijk maatregelen worden genomen. „We moeten zo voorkomen dat er een escalatie van de drugsproblemen plaatsvindt, zoals andere grensgemeenten die kennen", vindt Wierenga.

Tien jaar geleden wilde de gemeente Enschede de handel in soft drugs reguleren door het instellen van een gecontroleerd verkooppunt in het jeugdcentrum De Kokerjuffer. Na veel deining moest het centrum op last van Justitie sluiten, vooral omdat het te veel Duitse klandizie zou trekken. Op dit moment telt Enschede vijftien koffiehuizen waar soft drugs worden verkocht. Er komen volgens burgemeester Wierenga berichten uit de Enschedese samenleving dat ook elders in de stad soft drugs te koop zijn.

Hard drugs

De politie laat weten dat haar prioriteit -overeenkomstig de afspraken met openbaar ministerie en gemeentebestuur- bij de de hard drugs ligt. Uitwassen in de sfeer van de soft drugs worden echter wel aangepakt. Zo zijn recent vier koffieshops gesloten waar de handel in soft drugs uit de hand liep. Als de bestrijding van de problemen rond de soft drugs meer aandacht moet krijgen, zal dat al snel ten koste gaan van politiewerk dat ook als belangrijk wordt ervaren, aldus de politie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.