+ Meer informatie

Bührmann-Tetterode gaat fors achteruit

Concern heeft last van trage markt

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De winst van Bührmann-Tetterode (BT) is fors gedaald. De vertraging in de markten van BT (grafische en kantoorsystemen, grafisch papier, kantoorbenodigdheden, verpakkingen) waarvan in de eerste helft van dit jaar sprake was, is in het derde kwartaal doorgegaan.

De omzet kwam in de eerste drie kwartalen uit op ƒ 4165 miljoen, 3,4 procent meer dan in dezelfde periode van 1990. De nettowinst daalde met 19,6 procent van ƒ 160,1 miljoen naar ƒ 120,8 miljoen. Per aandeel zakte de winst van ƒ 4,60 naar ƒ 3,64, aldus het concern.

Economische onzekerheid en stagnatie zullen de gang van zaken op de markten van BT voorlopig blijven beheersen. Daarom verwacht het bestuur dat de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening voor de rest van het jaar overeen zal komen met de huidige trend in de resultaten. In 1990 bedroeg deze winst ƒ 260 miljoen.

Het over het algemeen zwakke economische klimaat en de onzekerheid over de richting van de economische ontwikkeling in Amerika en Europa resulteerde in een belangrijk • DEN HAAG (ANP) - De omvang van de goederenuitvoer is in het derde kwartaal met 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode over 1990. Vooral onbewerkte agrarische produkten, voedings- en genotmiddelen, textiel en kleding en metaalprodukten zorgden voor de groei. deel van de markten in een lagere groei. Hier en daar was er zelfs een daling in de vraag.

Onder deze omstandigheden is het beleid gericht op het in evenwicht brengen van omzet en kosten en de versterking van de concurrentiepositie om maximaal te kunnen profiteren van toekomstig conjunctuurherstel. De kosten die verband houden met de dit jaar op gang gebrachte herstructureringen en verdere maatregelen ter verbetering van de winstgevendheid zullen in de jaarrekening 1991 als buitengewone last worden verwerkt.

Margedruk

In de sector grafische en kantoorsystemen was er ten opzichte van de eerste negen maanden van 1990 duidelijk sprake van lagere resultaten. Er zijn nog geen tekenen van herstel van de investeringsbereidheid bij de grafische industrie. Dank zij de goede orderportefeuille, die overigens verder afnam, bleef de omzet van grafische apparatuur op peil. Toenemende concurrentie en maatregelen om de marktpositie te behouden leidden tot margedruk. De veranderende marktomstandigheden zetten ook bij de kantoorsystemen de resultaten verder onderdruk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.