+ Meer informatie

Poppenhuis ingericht met meubels van rubber

4 minuten leestijd

De variatie in poppenhuismeubels wordt steeds groter; complete miniatuur-inbouwkeukens in eigentijdse kleuren zijn te koop. Er gaat echter niets boven het zelf maken van deze spulletjes. Je kunt het meubeltje precies zo maken als je wilt en in een passende maat. Ook is het goedkoper, en de meubels gaan niet gauw stuk. Als je rubber neemt tenminste.

Rubbervilt, rubberplaat of rubberblad is te koop op A4-formaat, 2 mm dik, in hobbyzaken. Het soepele materiaal is heel geschikt voor meubeltjes die vaak uit kleine handjes vallen. Rubbervilt is gemakkelijk te knippen, en met secondenlijm (in een pen) kunnen zelfs de kleinste onderdelen geplakt worden.

Voor scharnieren voor deurtjes en dergelijke worden "snorharen" gebruikt, dun plastic draad dat ook in de hobbyhandel verkrijgbaar is. Hoe je een compleet poppenhuis maakt en van een rubberinterieur voorziet, is te zien op kleurige foto's in "Poppenhuismeubeltjes van rubber". Het boekje geeft 77 werkbeschrijvingen en patronen om keuken, woonkamer, slaapkamers, tuin, berging en dergelijke te meubileren (schaal 1:12).

Tot in de puntjes: Telefoon, strijkijzer, stofzuiger, groene container en toiletrolhouder zijn niet vergeten. Het in elkaar zetten van het (draaibare) huis wordt ook kort uiteengezet. Een bijzonder inspirerend boekje! We nemen er twee voorbeelden uit over van 'meubels' die je niet zo gauw in de winkel zult vinden.

Wasmachine
Snijd een bodem van 5x4,5 cm en voor de zijkanten twee rechthoeken van 4,5x7 cm. Snijd een voorkant van 5x7 cm en snijd er met de snijpasser een cirkel uit van 2,7 cm doorsnee. Snijd voor de trommel een rechthoek van 2,5 cm breed en knip hier een aantal gaatjes in (perforator).

Plak dan de strook passend achter de open cirkel in de voorkant. Het cirkeltje dat uit de voorkant is gesneden past weer op de achterkant van de trommel. Snijd een open cirkel voor de deur van 3,3 cm doorsnee en 0,7 cm breed. Plak hierachter een cirkel van plastic van 3,3 cm doorsnee.

Maak nog een ring van spiegelfolie van 0,5 cm breed en een doorsnee van 2,8 cm. Lijm deze op het deurtje en bevestig de deur met een nietje aan de voorkant. Hierna pas de wasmachine in elkaar plakken. De bovenkant meet 4,5x5,4 cm.

Snijd een sierstrip van enkel rubber van 5x0,5 cm en plak dit op de voorkant van de wasmachine met daarop een paar rondjes uit de perforator als knoppen. Een klein rechthoekje kan als zeeppoederbakje worden gezien. De achterkant van de wasmachine blijft gedeeltelijk open.

Een vierkant enkel stukje rubber van 5x5 cm tegen de trommel en de bovenkant lijmen is voldoende. Snijd tot slot een minuscuul reepje van 0,2 x 0,4 cm en plak dit op de deur (zie foto).

Wastafelmeubel
Snijd voor de bovenkant van de wastafel een rechthoek van 11,5x7 cm. Maak met de snijpasser een opening van 4 cm doorsnee voor de wasbak. (Gebruik deze cirkel voor de bodem van de wasbak als je het geheel in één kleur maakt.)

Snijd voor de wasbak een strook rubber van 1 cm breed en lijm deze strook passend rondom de open cirkel in het bovenblad, tegen de onderkant. Snijd een cirkel van 4 cm doorsnee en knip er met een revolvertang een gaatje in voor de stop. Plak de cirkel als bodem aan de onderkant van de wasbak. Werk de wasbakrand af met plastic koord.

Plak voor de kraan twee cirkels van 3 cm doorsnee op elkaar en snijd er met een snijpasser een cirkel uit van 1,4 cm doorsnee. Nu blijft er een ring over Verdeel deze in vier stukje en knip van elk deel aan een kant een driehokje af. Nu heb je vier kranen (ook te gebruiken voor bad en keuken).

Lijm een of twee oorknopjes naast de kraan als kraanknop(pen). Knip een snorhaar van 6 cm en plak een uiteinde in een perforatierondje. Dit is de wastafelstop. Steek tussen een kraanknop het andere uiteinde van de snorhaar. Nu is de bovenkant van de wastafel klaar en kunnen de zijkanten, twee rechthoeken van 7x6 cm, onder het bovenblad worden geplakt.

Snijd een rechthoek voor de achterkant van de wastafel van 11,5x6,2 cm. De tussenplank is een rechthoek van 11,1x5 cm; schuif deze op 3 cm vanaf de onderkant tussen de zijkanten en lijm hem vast. Maak voor de tussenplank een bies voor de afwerking; dit is een strook van 11,1x1 cm. Voor de bies bovenaan het blad is een strook nodig van 11,5x1 cm.

"Poppenhuismeubeltjes van rubber" door Elly van Elp-Bosscha; uitg. Cantecleer, De Bilt, 1994; 32 blz., met patronenblad, ƒ 18,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.