+ Meer informatie

Nieuwe stichting Welzijn denkt in mondiale termen

Stichting Help Nederland Redden in zee met G. de Jong

3 minuten leestijd

DELFZIJL — In Heerenveen zal vrijdagmiddag een nieuwe stichting in het leven worden geroepen. "Welzijn" is een gezamenlijk initiatief van bestuursleden van de Stichting Help Nederland Redden (SHNR), voormalig Rainbowdirecteur G. de Jong en „nog enkele evangelische mensen". De nieuwe stichting wil wereldwijd geestelijke en materiële hulp gaan verlenen. De Jong, die vorige week beslag legde op de goederen van Rainbow, weigert in te gaan op de vraag of "Welzijn" de nieuwe koepel wordt waaronder hij bepaalde Rainbowactiviteiten wil voortzetten. „Dat zijn twee zaken die je nog niet met elkaar moet vermengen", zegt hij.

Alb. Bos uit Delfzijl (hij is oprichter en oud-secretaris van de Stichting Help Nederland Redden) deelde desgevraagd mee dat "Welzijn" een „logisch gevolg" is van twee recente voedsel- en kledingtransporten naar Roemenië. Deze transporten vonden plaats onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Stichting Help Nederland Redden en de Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK).

Naar eigen zeggen adviseerde SHNR-voorzitter G. van der Laan uit Buitenpost de oprichting van "Welzijn", omdat Stichting Help Nederland Redden statutair niet buiten Nederland werkzaam is, alsook omdat met materiële hulp grote bedragen zijn gemoeid. Statuten voor de nieuwe stichting blijken overigens nog niet te zijn ontwikkeld. Bos zegt echter dat deze niet zoveel zullen verschillen van die van 'zijn' SHNR.

SDOK

De mededeling van Bos dat ook twee medewerkers van de SDOK zich kandidaat stelden voor een bestuurspost, blijkt bij navraag onjuist te zijn. „Ik zou vrijdag bij Bos naar een bus komen kijken, maar van de oprichting van een nieuwe stichting had ik geen flauw vermoeden", aldus SDOK-directeur J. Bor. Bor, die twee jaar geleden bedankte voor zijn bestuursfunctie in de SHNR, moest overigens afbellen door een al eerder door hem geplande reis naar Duitsland.

Ook SHNR-voorzitter Van der Laan vindt het „prematuur" om zich diepgaand over de plannen uit te laten. „Bos wil dat wel, maar we hebben nog niets besloten. Het is onze eerste vergadering", zo zegt hij. Bos zegt desgevraagd te zijn overgegaan tot het uitnodigen van persmensen, „omdat De Jong dat graag wil". Publicitaire gevoeligheid, in verband met de faillissementsaanvraag van Rainbow, wuift Bos weg. „Als broeder Dorenbos dat wil, kan hij bij ons directeur worden", zegt hij.

Teruggelopen

De Stichting Help Nederland Redden was enkele decennia geleden de eerste stichting die op kleine schaal werkte aan een nationaal bijbelleesplan. Dit inmiddels internationale initiatief werd enkele jaren geleden door drs. Dorenbos uitgekristalliseerd als onderdeel van zijn Rainbow-organisatie. Het aantal deelnemers blijkt in de loop der jaren te zijn teruggelopen van 10.000 tot „minder dan 2000". Bos vindt het plan echter „voldoende levensvatbaar" om het —indien nodig- onder een andere koepel voort te zetten.

Door het voorlopige bestuur wordt verder meegedeeld dat een sympathiserend bedrijf reeds een touringcar beschikbaar stelde, om te worden ingezet in Roemenië. Het vervoermiddel moet gaan dienen als' buslijn tussen verschillende Roemeense dorpen. Ook wil men in dit land beginnen met economische hulp. Gedacht wordt aan de levering van zaai- en pootgoed en grondstoffen voor de industrie.

Recht en gerechtigheid

Stichting Help Nederland Redden, het voorbeeld voor de mondiale zustervereniging "Welzijn", heeft volgens haar statuten ten doel „het met alle wettelijke toegestane of toe te stane mogelijkheden nastreven van het geestelijk, moreel, sociaal en economisch herstel in Nederland, waarbij geloof, hoop en liefde, verantwoordelijkheid en trouw, recht en gerechtigheid, vrijheid, orde en gezag weer de grondslagen zijn".

Een grondslag wordt in de statuten niet vermeldt. Bos, wiens brieven jarenlang het gezicht van de stichting bepaalden, roept in de regionale pers nog steeds op tot een „volledige(r) reformatie". „Ik verdedig niet de pinkstergemeenten, maar wel Pinksteren, als je begrijpt wat ik bedoel", aldus Bos. In het recente verleden bleek overigens, dat deze (persoonlijke) mening niet door alle bestuursleden van de SHNR wordt gedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.