+ Meer informatie

Londen mishandelt Guatemala

De ruzie in Midden-Amerika

1 minuut leestijd

BELIZE-STAD — Het geschil tussen Guatemala en Groot-Brittannië over de Britse kolonie Belize in Centraal-amcrika is nog niet van de baan maar men blijft erover onderhandelen en de kans op een gewapend conflict werd zaterdag door waarnemers betiteld als ,,duidelijk verminderd".

Bij hel overleg tus-sen Britse en (JuatemaUet'kse functionarissen,.worden dingen gezegd die er niet om liegen" maar er wordt wel op gelet dat daarbij ,,de deur niet wordt toegeslagen".

KEn militaire woordvoerder alhier zei zaterdag dat de Briise troepen in Belize die de afgelopen dagen waren versterkt ..gereed stonden bij elk conliict aan de grens in actie te gaan", maar eerder was van politieke zijde meegedeeld dat zowel loonden als Belize geinlercssc'crd waren en bleven in een overleg dat de onafhankelijkheid van Belize (en doel heelt.

Compromis

l)c regering van Belize had doen welen dat (iuatemala niet wilde onderhandelen zolang er in Belize Britse militairen aanwezig wareh, maardeGualemalfeekse minister van Buitenlandse Zaken Adolfo Molina heeft weer gezegd (lal hij optimistisch was ten aanzien van lu'l bereiken van een ,,compromis-oplossing" nadat Groot-Brittannië zijn land had beloofd Belize niel unilateraal onalliankelijk te verklaren.

De Britse minister van Staat Edwards Rowlands zal later deze maand (iuaU'iiiala bezoeken om te komen pralen over het probleem. Wegens het ge.schil oVer Belize onderhouden Groot-Brittannië en Guatemala geen diplomatieke betrekkingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.