+ Meer informatie

„Schuld armste landen moet kwijtgescholden"

VS willen versterking markteconomie

2 minuten leestijd

PARIJS — De voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft gisteren de rijke landen opgeroepen alle officiële schulden van de armste landen in de wereld af te schrijven.

De Verenigde Staten wezen gisteren het voorstel af om 0,2 procent van hun bruto nationaal produkt (bnp) ter beschikking te stellen voor hulp aan de armste landen in de wereld. Ze spraken zich daarentegen uit voor versterking van de markteconomieën in de Derde Wereld.

De Verenigde Staten geven gemiddeld 0,04 procent van hun bnp aan de MOL's. In 1981 heeft de VN-conferentie al tot een richtlijn van 0,15 procent besloten. De Sowjet-Unie staat 0,18 procent af, de Bondsrepubliek 0,11 en Japan 0,7. Italië, Nederland, de Scandinavische landen en Frankrijk steunen het voorstel om tot 0,2 procent van het bnp te komen. De staten in het noorden van Europa voldoen al aan deze norm.

Camdessus zei verontrust te zijn over de voorspelling van de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de groei van de hulp slechts 2 percent per jaar zal gaan bedragen. Volgens hem ligt dit percentage onder de te verwachten stijging van het bnp in de geïndustrialiseerde wereld. „Dit betekent dat de doelstelling niet wordt bereikt. En dat in een tijd waarin veel van de minst ontwikkelde landen een nieuwe structurele aanpassingspolitiek voeren. Juist nu moeten de donorlanden doelgericht en versneld proberen hun hulp uit te breiden", aldus Camdessus.

Olieprijs

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.