+ Meer informatie

Vietnam sluit 350 kerken

2 minuten leestijd

HO CHI MINHSTAD - In Vietnam is de druk op christenen uit etnische minderheden dit najaar sterk toegenomen. In een brief aan de regering heeft de Evangelische Kerk in het zuiden van Vietnam (EKV-Zuid) de sluiting van meer dan 350 kerken in de provincie Dak-Lak bekritiseerd. Verwacht wordt dat ook de overige 58 kerken in de provincie spoedig gesloten worden.

Waarnemers spreken van een zeer ernstige situatie. In de provincie Dak-Lak zijn, naar nu bekend is geworden, half oktober vijftig predikanten en oudsten gearresteerd of domweg "verdwenen." Volgens het Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) in Frankfurt worden voortdurend predikanten opgepakt, kerken gesloten, kerkmeubilair in beslag genomen en diensten verboden, zelfs als deze in familieverband plaatsvinden.

De Montagnard-gemeenten in Dak-Lak maken vanouds deel uit van de EKV-Zuid. Montagnards is de benaming voor het overwegend christelijke bergvolk in de centrale hooglanden. Vorig jaar, 26 jaar nadat het land zich verenigde onder een communistisch regime, werd de EKV-Zuid officieel erkend. Maar van de honderden Montagnard-gemeenten kregen er slechts enkele erkenning.

In de berggebieden worden christenen al jarenlang vervolgd, zegt Jenö Sebök van de christelijke hulpverleningsorganisatie Open Doors. "Dat was twintig jaar geleden al zo, voor de grote opwekking, toen er nog veel minder christenen waren. De regering wantrouwde de bergstammen omdat ze niets van het communisme wilden weten en handlangers van de Amerikanen zouden zijn. De grote opwekking van de laatste tien jaar geeft de regering in feite een extra reden om hen te onderdrukken: het christelijk geloof."

Op de ranglijst van landen waar christenen worden vervolgd staat Vietnam op de vierde plaats. Bovenaan staan Noord-Korea, Saudi-Arabië en Laos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.