+ Meer informatie

Veel verzet tegen flats Schoonrewoerd

2 minuten leestijd

SCHOONREWOERD - "Ik kan me niet voorstellen dat de raad zo'n massaal nee naast zich neerlegt. De actie is een overweldigend succes. We hopen de plaatselijke politiek te hebben overtuigd dat in Schoonrewoerd geen hoogbouw past."

Dat zegt J. van Tilburg, voorzitter van de Dorpsvereniging Schoonrewoerd (DVS). Afgelopen week haalde hij met een aantal vrijwilligers honderden handtekeningen op tegen het geplande appartementencomplex aan het begin van het dorp. Hij biedt ze morgenavond aan de gemeente aan, in een uiterste poging de politiek ervan te overtuigen dat de bevolking "absoluut geen flats" wil.

DVS, omwonenden en een groot deel van de bevolking verzetten zich tegen de bouw van een appartementencomplex van drie tot vier bouwlagen plus kap op het Hovo-terrein bij de kruising Schaikseweg-Kerkweg. Medio oktober keerde de commissie ruimte zich na een urenlang debat tegen de plannen van toen.

Vervolgens diende projectontwikkelaar Radix en Veerman eind vorige week een nieuw voorstel in. Het bedrijf is bereid de vierde bouwlaag in de zuidoosthoek te laten vervallen, waardoor het project wordt gereduceerd tot drie bouwlagen plus kap. Volgens het college is dat het uiterste bod van de projectontwikkelaar. "Als dit voorstel wordt afgewezen, wordt er geen nieuw bouwplan ontwikkeld. Dan blijft men het terrein bedrijfsmatig gebruiken. Dat achten wij geen goede ontwikkeling", aldus Radix en Veerman.

De nieuwe variant is niet bespreekbaar voor de Schoonrewoerders. "We willen woningen, maar die moeten wel passen bij het karakter van het dorp. Twee lagen met kap is voor ons acceptabel. Meer niet", aldus Van Tilburg, die erop wijst dat die hoogte ook is opgenomen in de oorspronkelijke stedenbouwkundige randvoorwaarden.

DVS is niet onder de indruk van de aankondiging van Radix en Veerman dat men mogelijk afziet van woningbouw. "We zwichten niet voor dreigementen."

De nieuwste ontwikkelingen plaatsen de Leerdamse gemeenteraad morgenavond voor een dilemma. Enerzijds wil men al lang woningbouw in het kerkdorp realiseren. Anderzijds weegt de massale reactie van de burgers voor veel fracties zwaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.