+ Meer informatie

Illegalenbeleid

3 minuten leestijd

Als we het woord illegaal gebruiken denken we tegewoordig al snel aan het stiekem ons land binnenkomen van mensen zonder paspoort of visum. Voorop moge staan dat we gastvrij dienen te zijn tegenover mensen die om hun (geloofs) overtuiging vervolgd worden. Dat zijn we in Nederlandimmers aleeuwenlanggeweest. De vele Franse namen herinneren ons aan de uittocht van buitenlandse protestanten die hier hun toevlucht zochten. Joden uit alle windstreken vonden hier een nieuw vaderland. Echteproblemen hebben we met de economische vluchtelingen. Mensen die het in eigen land erg slecht hebben en een betere toekomst zoeken. Wat moeten -we daar mee aan? Politici durven er nauwelijks iets over te zeggen. Ze zijn bang dat ze dan op één hoop worden gegooid met het kamerlid Janmaat. Niemand wil verdacht worden van nazistische of fascistische sympathieën. Ondanks het voorzichtig proberen van WD-fractieleider Bolkestein wil er maar geen echte discussie op gangkomen. Erg jammer dat om de hete brij wordt heengedraaid. Zouden de heren politici nog steeds niet in de gaten hebben dat ook in ons landde aversie tegen, vooral illegale, vreemdelingen groeit? Hoe lang zal het nog duren alvorens het tot grovere geweldpleging, zoals in Frankrijk en Duitsland, komt? Eigenlijk begrijp ik niet waarom het probleem niet bespreekbaar gemaakt wordt. We moeten wel het meeste goeddoen aan de huisgenoten des geloofs, maar daarnaast aan alle mensen. We kunnen, ook in 1992, best een flink aantal vreemdelingen gebruiken die de handen uit de mouwen willen steken. Uiteraard zitten we niet te wachten op mensen die vooral goed weten hoe in Nederland de Bijstandswet in elkaar zit Maar in Limburg moesten grote stukken oogstrijpe aardbeien worden omgeploegd, omdat er maar enkele tientallen van de duizenden werklozen in de buurt de zomerkoninkjes wilden plukken. In het Westland ontstond grote trammelant omdat tuinders, door gebrek aan reguliere werknemers, bloemen en groenten door illegalen lieten oogsten. Supermarkten melden 30.000 vacatures die onvervulbaar lijken. Toegegeven, we zouden veel landgenoten die maar "gemakkelijk " werkloos zijn veel dwingender moeten stimuleren om allerlei soorten van werk aan te pakken. Maar naast deze prioriteit is er best een beleid te ontwikkelen dat economische vluchtelingen werk aanbiedt op plekken die tot veler schade onbezet blijven. Kortom, we moeten geen regels maken die onze eigen vooruitgang belemmeren. Goedwillende illegalen, die bereid zijn aan te pakken, moeten welkom zijn. Voor ons geldt inderdaad dat wij vreemdelingen hebben te herbergen, voor hen zijn de woorden uit Spreuken 13 vers 6 een belofte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.