+ Meer informatie

Grote bouwplannen voor Zuid-Holland

GS presenteren verstedelijkingsvisie tot 2015

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De provincie Zuid-Holland moet tot het jaar 2015 190.000 woningen bouwen om in de behoefte aan woonruimte te kunnen voorzien. Hiervan zullen ruim 150.000 woningen gerealiseerd moeten worden in de zuidvleugel van de Randstad, het gebied in de zone Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht.

Dit blijkt uit de verstedelijkingsvisie voor het zuidelijke deel van de Randstad die Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gisteren hebben vastgesteld. Deze visie geldt voor de periode 2000 tot 2015 met een doorkijk naar het jaar 2025 en zal als basis dienen voor nadere concrete besluitvorming.

Bij de afweging van de geschiktheid van de verschillende locaties in de zuidelijke Randstad voor woningbouw is de ligging ten opzichte van het openbaar vervoer en van de grote steden van groot belang geweest. Ook hebben zones en locaties die op meer dan één stedelijke agglomeratie zijn georiënteerd de voorkeur. Hiermee worden voornamelijk gebieden bedoeld die tussen de grote steden in liggen en van waar uit die steden gemakkelijk zijn te bereiken.

GS zullen op korte termijn een onderzoek instellen naar de haalbaarheid van inrichting van de kustlocatie tussen Scheveningen en Hoek van Holland. In dit gebied zouden namelijk ongeveer 25.000 woningen gebouwd kunnen worden. Omdat het onderzoek echter pas over twee jaar afgerond zal zijn, zal er in dit eventueel te vormen gebied voor het jaar 2000 nog geen sprake kunnen zijn van woningbouw.

Glastuinbouw
Een minderheid binnen GS wil eerst duidelijkheid over het al dan niet ontstaan van deze kustlocatie voordat ze zich uit wil spreken over het plannen van woningbouw in de Wateringveldsche Polder. De meerderheid van het college is echter van mening dat onder bepaalde voorwaarden in de Wateringveldsche Polder gebouwd kan gaan worden. Als voorwaarden worden gesteld dat er een afdoende oplossing gevonden wordt voor de behoefte aan gebieden voor glastuinbouw en dat binnen twee jaar duidelijkheid ontstaat over de realiseerbaarheid van de kustlocatie.

De PvdA-gcdeputeerde voor ruimtelijke ordening, mevrouw L. StolkerNanninga, benadrukte in haar toelichting op de verstedelijkingsvisie dat GS ernaar streven het Groene Hart van Nederland te ontzien bij de bouw van woningen. „Het Groene Hart moet open en groen blijven", aldus de gedeputeerde. Zij sloot echter niet uit dat in de toekomst onder andere de zuidelijke Randstad de behoefte naar woningen in het Groene Hart zal moeten opvangen.
De voorstellen van GS zullen op 31 oktober behandeld worden in de statencommissie voor ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.