+ Meer informatie

Frankrijk verspeelt goodwill in Afrika

„Kemcentrale-transactie is verraad"

2 minuten leestijd

PARIJS — Verscheidene Afrikaanse landen hebben verbolgen gereageerd op de aankondiging dat Zuid-Afrika een order voor twee kerncentrales heeft geplaatst in Frankrijk.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van de organisatie van Afrikaanse eenheid, Kamanda , zei tijdens een kort bezoek aan Parijs „zeer verbaasd" te zijn over zo'n transactie, net twee weken nadat in Parijs een topconferentie van Frankrijk en een aantal Afrikaanse landen is gehouden. Het apartheidsregime in Pretoria „verkeert op voet van oorlog met het vrije onafhankelijke Afrika. Het is zeer verbazingwekkend dat een land als Frankrijk nu Zuid-Afrika in staat stelt zich te voorzien van een van de moordendste wapens", zo meent Kamanda.

Zaire dreigt

President Mobutu Sese Seko van Zaire vraagt zich af of er een „beoordelingsfout of een berekend risico" ten grondslag ligt aan de Franse leveranties. De Franse regering, die juist de Afrikaanse landen haar vriendschap heeft betuigd, permitteert zich nu hun ergste vijand in militair en economisch opzicht te versterken, waardoor Pretoria zijn apartheidspolitiek kan voortzetten, zo zegt Mobutu in een verklaring die door het Zairese persbureau is gepubliceerd.

Het kan de Franse regering niet onbekend zijn, meent Mouutu, dat nog zeer onlangs door de Zuidafrikaanse premier Vorster werd gezwaaid met de mededeling dat Zuid-Afrika in staat is een kernbom te maken, als om daarmee de Afrikaanse landen te tergen. Het spookbeeld van Zuid-Afrika als kernmogendheid zal de hoop op een verandering van de Zuidafrikaanse houding de bodem inslaan, aldus Mobutu. Volgens hem moet Parijs ook weten dat het overeengekomen toezicht voor de Afrikaanse landen geen afdoende garantie biedt. De Afrikaanse landen zullen zeker krachtig reageren op dit Franse besluit, dat zij kunnen gaan beschouwen als „verraad van de Afrikaanse volkeren door Frankrijk", zo zegt de president van Zaire.

Reactie VN

De voorzitter van de VN-commissie tegen apartheid, de Nigeriaan Leslie Harriman, heeft de Franse regering gevraagd de verkoop van een kernkrachtcentrale aan Zuid-Afrika door een Frans consortium te verbieden.

Harriman sprak er zijn voldoening over uit dat de regering van Zuid-Afrika genoodzaakt was haar onderhandelingen met een Amerikaans-Zwitsers-Nederlands consortium te staken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.