+ Meer informatie

,, Veel vrouwen willen geen selectie op sekse

Syneacoloog ziet graag richtlijnen vastgelegd

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Moierne technieken maken het lanstaande ouders tegenKoordig mogelijk om te kieen voor een jongetje of een neisje. Maar een onderzoek n het Academisch Ziekenluis Groningen heeft uitgelezen dat meer dan 80 proent van de vrouwen „sekseelectie" afwijst.

Het AZG heeft vrouwen die enke: maanden eerder in het ziekenhuis un eerste kind hadden gekregen ;hriftelijk naar hun mening geraagd. Iets meer dan 70 procent 127 vrouwen) stuurde het enquête)rmulier terug. De resultaten staan eze week in het Nederlands Tijd;hrift voor Geneeskunde. • Negen procent van de vrouwen ond dat bij reageerbuisbevruchting 'el op geslacht zou mogen worden geselecteerd bij het terugplaatsen van een pre-embryo in de baarmoeder.

Drie zonen

Slechts 4 procent zei ja op de vraag of selectie geoorloofd is als een vrouw al drie kinderen heeft. Ze kregen het voorbeeld voorgelegd van een echtpaar met drie zonen dat in het begin van de zwangerschap een vlokkentest wil laten doen om de zwangerschap te kunnen beëindigen als blijkt dat het weer een jongetje is. Van de ondervraagde vrouwen gaf maar 2 procent aan het er „gedeeltelijk mee eens" te zijn, de vlokkentest met dit doel al bij het eerste kind toe te passen.

De Groningse gynaecoloog J. R. Beekhuis concludeert dat de veel gehoorde uitspraak „of het een jongen of een meisje wordt maakt me niet uit, als het kind maar gezond is", nog onverminderd van kracht blijkt.

Een Amerikaans onderzoek heeft evenwel aangetoond dat bij sommige genetici een tamelijk grote bereidheid bestaat om sekseselectie toe te staan. Zij baseren zich daarbij op respect voor de autonomie van de patiënt en het recht zelf keuzen te maken.

Patiëntenrecht

Zelf vindt Beekhuis niet dat iemand die wel voor sekseselectie voelt daar ook de gelegenheid voor moet krijgen. Wel vraagt hij zich af of informatie over het geslacht mag worden geweigerd als een onderzoek waaruit dat geslacht blijkt al om andere redenen wordt gedaan, bij voorbeeld vanwege een risico op erfelijke afwijkingen. Volgens hem is weigering dan in elk geval in strijd met het recht van patiënten op inzage in hun medische gegevens.

Het lijkt Beekhuis ook moeilijk te weigeren als patiënten op eigen kosten onderzoek willen laten doen naar het geslacht van de foetus. Omdat op dit terrein misbruik van technieken zo eenvoudig lijkt, stelt hij dat er richtlijnen moeten komen, zodat de betrokkenen weten waar ze zich aan moeten houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.