+ Meer informatie

Wapenstilstand in Kroatië maar gevechten gaan door

Van den Broek: Partijen moeten zelf toezien op naleving

3 minuten leestijd

BELGRADO/DEN HAAG (ANP/DPA/AFP) Kroatië heeft na zware militaire nederlagen een staakt-het-vuren afgekondigd. De gevechten in Kroatië zijn echter tijdens de weekwisseling gewoon doorgegaan en waren volgens waarnemers de bloedigste sinds het geweld tussen Serviërs en Kroaten uitbrak.

De krant Borba in Belgrado meldde vandaag dat alleen al in de regio Banija, ten zuidoosten van Zagreb, tijdens de weekwisseling ten minste 180 mensen om het leven zijn gekomen. Honderd van hen zouden deel hebben uitgemaakt van de Kroatische politie. Een hoofdwapendepot van de Nationale Garde zou gisteren door raketbeschietingen van de Joegoslavische luchtmacht volledig zijn verwoest.

De wapenstilstand die in de nacht van zaterdag op zondag werd afgekondigd en waardoor Kroatië instemt met alle voorwaarden van het Joegoslavische staatspresidium, moet volgens de leiders van de opstandige republiek gecontroleerd worden door de in Joegoslavië verblijvende waarnemers van de Europese Gemeenschap. Minister Van den Broek van buitenlandse zaken zei echter dat in Kroatië in eerste instantie patrouilles van het federale leger en de leden van de Kroatische milities gezamenlijk moeten gaan toezien op het staakt-het-vuren. De Europese waarnemers zouden leiding kunnen geven aan deze samenwerking. Van den Broek zei gisteren dat hij zijn EGcollega's vandaag in Brussel van dit plan op de hoogte zal stellen.

In het gisterochtend verspreide communiqué van de staatsraad van Kroatië staat dat de raad meent de afspraken „te moeten aanvaarden" van het Joegoslavische presidentschap en de Europese Gemeenschap, „rekening houdend met de escalatie van de conflicten en de talloze slachtoffers, aan beide zijden, van de oorlog die Kroatië werd opgedrongen". De staatsraad werd voorgezeten door de Kroatische president, Franjo Tudjman, die tot dan toe had gesteld dat pas sprake kon zijn van een staakt-het-vuren als het federale leger terug is gekeerd naar de kazernes.

Trojka weer op reis

De kans dat de EG-trojka, bestaande uit de ministers van buitenlandse zaken van Nederland, Luxemburg en Portugal, deze week opnieuw naar Joegoslavië afreist, is intussen aanzienlijk toegenomen. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, zei zaterdag in Dubrovnik tegen de Joegoslavische premier. Ante Markovic, dat een nieuwe EG-missie in Joegoslavië zal komen bemiddelen.

Volgens Van den Broek is een dergelijk trojka-bezoek ook een „signaal aan de EG-waarnemers dat wij begrip hebben voor de risico's die hun taak met zich meebrengt". De rol van de waarnemers is volgens Van den Broek inmiddels uitgebreid. „Zij zien niet alleen toe op de terugtrekking van de federale troepen, maar proberen ook uitbarstingen van geweld tussen de etnische groepen te voorkomen".

Hoewel de Kroatische staatsraad akkoord ging met een onmiddellijk staakt-het-vuren zijn de gevechten tussen Kroaten en Serviërs gisteren gewoon doorgegaan. Uit alle drie de regio's in Kroatië waar grote Servische gemeenschappen leven, kwamen meldingen van vuurgevechten, raketbeschietingen, explosies en bomaanslagen. Volgens de Kroatische politie zijn gisteren ten minste 20 burgers en 16 militieleden om het leven gekomen.

In Kroatië werd gesproken over de hevigste en bloedigste gevechten sinds het etnisch geweld uitbrak. Het werkelijke aantal slachtoffers is waarschijnlijk dan ook veel hoger. Ooggetuigen zeiden dat „overal op straat en in de bossen doden en gewonden liggen".

Jubel in pers

Dat de Kroaten enorme verliezen hebben geleden is volgens waarnemers ook te merken aan de jubeltonen in de Servische dagbladen. Met de kop "De stad Glina is bevrijd" opende de Politika Expres uit Belgrado zijn editie. Ook berichten over massale desertie worden steeds talrijker. Blijkbaar zijn de militie-leden, die pas enkele maanden geleden zijn gerekruteerd, niet voorbereid op de zware gevechten.

Een hoofdzakelijk door Serviërs bewoond dorp in Kroatië heeft zich van de opstandige republiek afgescheiden. Het dorp, Virginmost, 50 kilometer ten zuiden van Zagreb, heeft zich aangesloten bij het illegale „autonome gebied" van de Servische minderheid in Kroatië. Dit heeft vandaag de radio in Zagreb gemeld. Bij onlusten in dit gebied is vanochtend een persoon gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.