+ Meer informatie

Ziekenhuis klaagt NOS-Journaal aan

„Geen rondslingerende medische dossiers"

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De directie van liet Ziekenhuis Hilversum zal een klacht indienen tegen de redactie van het NOS-Journaal, naar aanleiding van de reportage over rondslingerende dossiers in het voormalige ziekenhuis De Zonnestraal in Hilversum.

In de reportage toonde verslaggeefster Betty Lamers aan dat het een koud kunstje was inzicht te krijgen in patiëntengegevens, die open en bloot lagen in het verlaten Dresselhuispaviljoen. Deze ziekenhuisvleugel staat leeg sinds mei van dit jaar, nadat De Zonnestraal opging in het nieuwe Ziekenhuis Hilversum.

Ziekenhuisdirecteur J. A. Ubbink vindt dat het NOS-Journaal op verschillende manieren onzorgvuldig heeft gehandeld. Ubbink: „Wij hebben te weinig tijd gekregen om te reageren op de bevindingen. We konden ook pas, bij wijze van spreken, zelf vaststellen of er dossiers waren achtergebleven in de lege vleugel toen de reportage al werd uitgezonden. Verder werd in de uitzendingen de indruk gewekt alsof het medische dossiers betrof. Het ging daarentegen om testresultaten van de psychologische afdeling, uit de periode van 1985 tot 1990, en van een beperkt aantal patiënten. In vind daarom dat het NOS-Journaal onzorgvuldig heeft gehandeld. Gisteren is in een directievergadering besloten een klacht in te dienen tegen deze gang van zaken bij de Raad voor de Journalistiek" Ubbink. zegt

Vertrouwelijk

De hoofdredacteur van het NOSJournaal, G. van der Wulp, reageerde gistermiddag gelaten op de handelwijze van de directie van het Ziekenhuis Hilversum. Van der Wulp; „Ik bestrijd dat wij de indruk hebben gewekt dat het om medische dossiers ging. We hebben wel laten zien dat er ook recente gegevens in de dossiers te vinden waren. We hebben heel persoonlijke en vertrouwelijke correspondentie aangetroffen".

Onjuist

Van der Wulp weerspreekt ook de beschuldiging dat de cameraploeg zich zonder toestemming toegang tot het Dresselhuispaviljoen had verschaft. „Het was duidelijk dat er meerdere deuren al langere tijd openstonden, zodat iedereen vrijelijk naar binnen kon. Wij hebben de directie daarvan zondagmiddag rond half drie op de hoogte gesteld. We hebben ook gezegd dat het NOS-Journaal aan deze misstand een reportage zou wijden. Van zo'n gang van zaken valt van de kinderen aan anderen overdraagt, of voor het zelf opvoeden van de kinderen zonder werkkring buitenshuis.

Wethouder mevrouw T. A. J. Baan-Mol: „Dat kan niet meer, het draagvlak van het aantal werkenden (ook in Binnenmaas) is te klein geworden". mogelijk voor anderen nog wat te leren", motiveert Van der Wulp.

Volgens het Journaalhoofd is er daarom geen sprake van dat de ziekenhuisdirectie te weinig gelegenheid heeft gekregen om wederhoor te geven. Van der Wulp: „Integendeel, de directie reageerde in eerste aanleg door onze waarschuwing af te doen als onjuist. Volgens het ziekenhuis was het dus gewoon niet waar wat wij hadden gefilmd. Pas 's avonds om half zeven wilde de directie reageren. Dat er van onze kant sprake zou zijn van onzorgvuldig handelen bestrijd ik dus. Ik zie de behandeling van een klacht voor de Raad voor de Journalistiek daarom met vertrouwen tegemoet".

Het Ziekenhuis Hilversum heeft er overigens van afgezien om bij de politie aangifte van diefstal te doen. Directeur Ubbink: „Wij hebben reden om aan te nemen dat de braaksporen die in het Dresselhuispaviljoen zijn aangetroffen door kinderen zijn veroorzaakt. We vinden het onjuist om tegen hen aangifte te doen".

Het Ziekenhuis Hilversum plaatst vandaag een advertentie op de voorpagina van de regionale krant de Gooi- en Eemlander. Daarin biedt de directie haar verontschuldiging aan voor de gang van zaken en probeert zij de betrokkenen gerust te stellen. Verder is er gisteren een informatielijn ingesteld. Bij het ziekenhuis kunnen ongeruste ex-patiënten en hun familieleden terecht met vragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.