+ Meer informatie

Diplomatieke oplossing Golfcrisis niet in zicht

Hoessein heeft geen bemiddelingsvoorstel

3 minuten leestijd

WASHINGTON/BAGDAD - De kans om via diplomatieke weg tot een oplossing in de Golfcrisis te komen lijkt momenteel verder weg dan ooit. Tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president, George Bush, en de Jordaanse koning. Hoessein, bleek dat de laatste geen bemiddelingsvoorstel van de Iraakse leider Saddam Hoessein bij zich had, wat wel werd verwacht. In plaats daarvan zond Saddam via de Iraakse televisie een „open brief' naar Bush waarin hij zich zeer vijandig uitliet tegenover de Verenigde Staten.

President Bush heeft vannacht de Amerikaanse vloot in de Golf opdracht gegeven verdachte schepen aan te houden, zonodig met „een minimum aan geweld". VN-secretarisgeneraal Javier Perez de Cuellar verklaarde gisteren nog dat gebruik van militair geweld om naleving van VN-sancties tegen Irak af te dwingen, een schending vormt van het Handvest van de VN. De secretaris-generaal vindt dat een dergelijk optreden eerst door de Veiligheidsraad gesanctioneerd moet worden.

Bush liet na zijn onderhoud met koning Hoessein weten geen „enkel gevoel van hoop" meer te hebben dat de Iraakse president Saddam Hoessein zijn troepen uit Koeweit zal terugtrekken. Zij verschilden na hun onderhoud overigens van mening of Jordanië nu wel of niet de Rode-Zeehaven Akaba zal sluiten voor Iraakse handel. Bush beantwoordde die vraag met een volmondig „ja". Koning Hoessein herhaalde echter dat zijn land zich wil houden aan de VN-maatregelen tegen Irak, maar zei ook dat „mijn regering verduidelijking wil van de VN over waartoe de internationale sancties tegen Irak wegens de inval van 2 augustus in Koeweit precies verplichten en speciaal of deze ook gelden voor voedselprodukten".

„Leugenaar"

Irak en de Verenigde Staten voerden gisteren de zenuwenoorlog in de Golfcrisis verder op. In een verklaring voor de televisie maakte de Iraakse leider Saddam Hoessein op zijn beurt VS-president George Bush uit voor leugenaar en waarschuwde hij bij een confrontatie „duizenden Amerikanen in doodskisten" terug te sturen.

Een directer dreigement ging echter uit van zijn bevel aan alle 4000 Britten en 2500 Amerikanen in Koeweit om zich in het Regent Palacehotel in Koeweit-Stad te verzamelen. Zowel Washington als Londen vrezen dat de Britten en Amerikanen worden geïnterneerd, maar de Iraakse ambassadeur in Londen zei dat de bedoeling is om hen over te brengen naar Bagdad. „Zodra de situatie is verbeterd en opgelost, zullen wij hen toestaan het land te verlaten".

Coupmelding

Het Egyptische persbureau MENA meldde gisteren dat in Bagdad de noodtoestand was uitgeroepen nadat in de nacht van woensdag op donderdag een poging Saddam Hoessein te vermoorden was mislukt. Een Iraakse regeringswoordvoerder ontkende later op de dag dat de noodtoestand was afgekondigd maar repte niet over de vermeende aanslag.

Saddam heeft volgens deskundigen door zijn vredesaanbod van woensdag aan Iran 30 extra divisies ofwel 400.000 man vrijgemaakt. Iran bestudeert het aanbod, maar zei gisteren dat „het probleem van vrede tussen Bagdad en Teheran volledig onafhankelijk is van de (kwestie van de) Iraakse bezetting van Koeweit". Het herhaalde het standpunt van de Iraanse regering dat „Irak zijn troepen uit Koeweit moet terugtrekken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.