+ Meer informatie

Nog geen EEG-geld voor VN-noodfonds

3 minuten leestijd

De EEG gaat voorlopig geen geld naar New York zenden voor het noodfonds van de Verenigde Naties. Uit dit fonds zulen de armste landen in de wereld, die het meest te lijden hebben van de gestegen energie- en grondstoffenprijzen, geholpen kunnen worden.

Deze kwestie is gisteren in Brussel, na een zoveelste vergadering van de ministers van ontwikkelingssamenwerking van de Gemeenschap, opnieuw op de lange baan geschoven. Het fonds had drie miljard dollar moeten omvatten. Nederland is onvoorwaardelijk bereid voor dit fonds 80 miljoen gulden ter beschikking te stellen.
De opzet van Europees Commissaris Cheysson (ontwikkelingshulp) was dat de EEG 500 miljoen dollar aan dit fonds zou schenken. De EEG-landen blijken daar nog steeds slechts toe bereid als andere landen in de wereld (vooral de olieprocucerende landen) ook ruime toezeggingen voor het fonds doen.

Veel moeite
De Nederlandse minister. Drs. Jan Pronk, en zijn (vrouwelijke) Britse collega, Judith Hart, hebben alle mogelijke moeite gedaan om hun EEG-collega's tot een vrijgeviger standpunt te bewegen, echter tevergeefs. In september komt de raad opnieuw bijeen en dat is, aldus minister Pronk, wat Nederland betreft de laatste keer, dat er dan in EEGverband over gesproken wordt. Daarna gaan de voor dit doel uitgetrokken 80 miljoen Nederlandse guldens besteed worden, eventueel bilateraal, aldus minister Pronk, omdat als de Nederlandse gift de enige aan het fonds zou zijn, het geld waarschijnlijk toch maar in de lade zou blijven liggen.
Minister Pronk en zijn Britse collega hebben nog getracht de ministerraad te bewegen vast een deel van de 500 miljoen dollar als EG-bijdrage toe te zeggen, maar ook dat voorstel vond geen genade in de ogen van hun collega's. De enige hoop van minister Pronk is nu nog een vergadering in het kader van de Verenigde Naties die eveneens in september wordt gehouden. Komen daar andere landen over de brug (behalve de Nederlandse toezegging, is er ook een toezeggmg van Iran en van Venezuela, samen 225 miljoen dollar) dan bestaat de kans dat ook de EEG concreter wordt in haar aanbod.

Minister Pronk was gisteren in Brussel, behalve over het merendeel van zijn collega's ook over de Europese commissie niet bijster te spreken. Een maand geleden had Nederland meer de steun van de commissie dan nu. De EG-commissie heeft een stap terug gedaan. Het is nu al niet meer duidelijk dat ze de EG-bijdrage uit de EEG-begroting wil laten betalen en het is evenmin meer zo zeker dat de commissie, wat ze vroeger wel wilde, de EEG-bijdrage onvoorwaardelijk wil laten zijn, aldus de Nederlandse bewindsman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.