+ Meer informatie

Oorzaak ontdekt van de ziekte van Alzheimer

1 minuut leestijd

LONDEN (AP) - Britse onderzoekers zeggen de oorzaak te hebben ontdekt van de erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer.

De ontdekking stelt de wetenschap in staat op zoek te gaan naar medicijnen om de ziekte, een ernstige vorm van dementie, te bestrijden, aldus de onderzoekers, die zijn verbonden aan de medicijnenfaculteit van het Londense ziekenhuis St. Mary's. Het is volgens een van de onder' zoekers, de arts Mike Mullan, voor het eerst dat een oorzaak van de ziekte van Alzheimer is vastgesteld. De onderzoekers hebben een genetische afwijking ontdekt die van invloed is op de produktie van het eiwit arayloide. De afwijking werd geconstateerd bij alle leden van een familie die leden aan de ziekte van Alzheimer. Bij de gezonde leden van de familie werd de afwijking niet gevonden.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een familie waarvan vier leden lijden aan de ziekte van Alzheimer. Dat gebeurde op initiatief van een lid van die familie, dat contact opnam met de faculteit, omdat ze dacht dat het geen toeval kon zijn dat kort na elkaar haar vader en drie tantes de ziekte kregen. De vrouw haalde tien van haar 40 familieleden over bloed af te staan voor het onderzoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.