+ Meer informatie

Wereldraad wil alsnog een gesprek met Shell

Correcties in boycot-brochure mogelijk

2 minuten leestijd

GENÈVE - Na lang talmen heeft de Wereldraad van Kerken erin toegestemd een gesprek met Shell over Zuid-Afrika te voeren. Dit Wijkt uit een brief die de Wereldraad vorige week aan Shell heeft gestuurd. Ds. B. Pityana, directeur van het Wereldraad-programma tot bestrijding van het racisme (PCR), schrijft daarin verder dat de Wereldraad „graag correcties zou willen aanbrengen in de brochure "Shell shock" als onze bronnen onjuist blijken te zijn".

Hij verzoekt Shell aan te geven welke onderdelen van deze Wereldraaduitgave onwaarheden bevatten. Na ontvangst van die informatie zal Pityana namens secretaris-generaal Emilio Castro van de Wereldraad een afspraak met Shell maken.


In de brochure drong de Wereldraad er vorig jaar mei opnieuw bij de lidkerken op aan mee te werken aan van Shell, de internationale boycot omdat het bedrijf niet bereid was de investeringen uit Zuid-Afrika terug te trekken. In juli 1988 riep het Centraal Comité van de Wereldraad de ruim 300 lidkerken voor de eerste maal op zich achter de Shell-boycot te scharen.


Binnen veertien dagen na verschijning schreef Shell de Wereldraad dat de brochure misleidend en onjuist was. Volgens Shell zou de meerderheid van de zwarte bevolking tegen het terugtrekken van investeringen zijn. Bovendien ontkent Shell het olie-embargo tegen Zuid-Afrika te schenden, hetgeen het bedrijf in een brief van 5 juli nog eens uitgebreid uiteenzette. De beschuldiging van de Wereldraad dat Shell een internationale boycot van kolen uit Zuid-Afrika' zou schenden, slaat volgens de oliemaatschappij op niets, omdat zo'n boycot in het geheel niet bestaat.


Daarna volgt een correspondentie, waarin de Wereldraad zich telkens ervoor verontschuldigt pas met enige of geruime vertraging te antwoorden. De vorige PCR-directeur, dr. J. Mutambirwa, en Pityana schrijven achtereenvolgens: „Ik was op reis", „Mijn collega is lange tijd weg uit Genève", „De Wereldraad bereidt de vergadering in Moskou voor", opnieuw „Ik was op reis" en „Castro is op reis".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.