+ Meer informatie

Schilderkunst en industriële vormgeving

2 minuten leestijd

In het gebouw van Architektenburo Roos en Ros werd tijdens en na het open huis een expositie gehouden van schilderijen van de in NieuwBeijerland wonende Arie van der Spek. Hij is onder andere tekenleraar aan de scholengemeenschap Guido de Brés te Rotterdam en bekend vanwege zijn illustraties van de Bijbelse Geschiedenis. Een vijftal van de geëxposeerde aquarellen is gemaakt in en naar aanleiding van de oude vlasschuur, vóór de restauratie. Het blijkt dat Van der Spek veel tijd in de oude schuur heeft doorgebracht en met zijn aquarellen wil hij een persoonlijke uitleg geven van de daar toen aanwezige werkelijkheid. Van der Spek gaf tijdens ons bezoek zelf enige uitleg over zijn kunstuitingen. Hij wil de werkelijkheid niet „fotografisch" puur weergeven, zoals de mensen tegenwoordig zo gewend zijn te waarderen, maar een persoonlijke uiting van de kunstenaar, door inbreng van licht, kleuren, ruimte, vlekken en functies. Het is erg moeilijk dit op de mensen over te brengen; men verstaat het meestal niet. Een serie litho's, fijnlijnige etsen, kleurige olieverfschilderijen en een aantal aquarellen waren te bezichtigen, waarbij opviel de grote afwisseling en technieken met behoud van een zekere stijleenheid.

In de voormalige vlasschuur werd ook een aantal ontwerpen geëxposeerd van Wim S. Ros uit Maartensdijk, een broer van architekt M. A. Ros. Hij is binnenhuisarchitekt en industrieel vormgever en heeft op deze expositie een aantal door hen ontworpen, industrieel vervaardigde produkten laten zien, compleet met ontwerptekeningen en proefmodellen. De huishoudelijke gebruiksvoorwerpen (o.a. kampeerservies, broodtrommels, bekers) van kunststof zijn zodanig door hem ontworpen dat de vormgeving een direct gevolg is van de materiaaltoepassing, terwijl bovendien aan de gebruikseisen hoge eisen zijn gesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.