+ Meer informatie

Wethouder „wist niets van illegale stortingen"

Van Leeuwen beroept zich op falend geheugen

2 minuten leestijd

ALPHEN A/D RIJN (ANP) „Dat de controle op de stortplaats Coupépolder 100 procent was, durf Ik nu niet meer te zeggen. Maar we hebben gedaan wat we konden". Dat stelde ex-wethouder D. van Leeuwen van openbare werken (1974-1986) van de gemeente Alphen aan den Rijn gisteren tijdens de negende hoorzitting van de commissle-Engwirda.

Van Leeuwen ontkende iets van illegale stortingen op de polder te hebben geweten. De commissie sprak haar verbazing uit over de stelligheid van de voormalige wethouder. De regionale inspectie van volksgezondheid en milieu (Vomil) constateerde immers al in 1979 na klachten over een katte-urinelucht „dat de afvalstort een te groot oppervlak had, er onvoldoende afdekking was en het toezicht niet voldeed". En het politierapportHaalboom berichtte in 1980 dat het merendeel van de ondervraagde omwonenden en medewerkers van de stort constateerde dat er onvoldoende toezicht op de stortplaats was en er ontoelaatbare stoffen buiten sluitingstijden werden gestort.

„Het verbaast mij zeer dat de gemeente tien dagen na het verschijnen van dat politierapport het provinciebestuur liet weten dat de controle op de stortplaats 100 procent was en er nooit iets ontoelaatbaars werd gestort", hield voorzitter drs. M. B. Engwirda de ex-wethouder voor.

Van Leeuwen zei altijd te hebben vertrouwd op zijn ambtenaren. De chef reiniging. Scholten, had hem verzekerd dat het bij de stortingen buiten sluitingstijd uitsluitend ging over het opgeveegde straatvuil van de zaterdagmarkt. Van de politierapporten had het gemeentebestuur in detail geen kennis genomen, aldus Van Leeuwen. De ex-wethouder wist volgens zeggen niet van de sleutels van de stortplaats die bij de gemeenteambtenaren De Vries, Scholten en Geijtenbeek door storters buiten sluitingstijd konden worden afgehaald. Van Leeuwen sprak tegenover de commissie zijn ongenoegen uit over de toestemming die de provincie aan de firma Kemp had verleend voor de afvoer van schrootafval van het Haagse sloopbedrijf Pametex. Daarmee zou Kemp in Alphen voet aan de grond hebben gekregen.

Indringer

Kemp zou toen hij eenmaal de weg naar de stortplaats wist, hebben geprobeerd andere bedrijven, zoals het Academisch Ziekenhuis Leiden, te contracteren om daar afval voor te vervoeren. „Wij waren niet blij met de indringer Kemp, want we hadden twee goede containerbedrijven in Vos en Verkerk", stelde Van Leeuwen, daarmee de verklaringen van stortba- , zen negerend dat Verkerk buiten sluitingstijd afval stortte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.