+ Meer informatie

Dertig jaar cel voor moord op Israëliër

Palestijnen beschouwden actie als heldendaad

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) — Twee 17-jarige Palestijnse jongens zijn gisteren door een Israëlische rechtbank elk veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens moord op een Israëliër en poging tot moord op drie Israëliërs.

De van de Westoever afkomstige jongens staken op 2 december in een bus in Tel Aviv een seminariestudent dood en verwondden drie andere passagiers. Ze deden dat met z'n drieën. De derde Palestijn werd door de pohtie doodgeschoten.

De steekpartij was er een uit een hele reeks aanvallen met messen die door Palestijnen werden gedaan op Israëliërs als vergelding voor de rellen van 8 oktober op de Tempelberg in Jeruzalem, waarbij de Israëlische politie 17 Palestijnen doodschoot.

De rechtbank oordeelde volgens de Israëlische radio dat de jongens waren grootgebracht met blinde haat voor Israël. „Ze beschouwden hun actie als een heldendaad, waarvoor ze zouden worden geëerd ais ze het er levend vanaf brachten", aldus het oordeel van de rechtbank.

Nederzettingen

Twee hnkse Israëlische parlementariërs hebben gisteren gezegd dat het ministerie van huisvesting van de rechtse Likoed-minister Ariel Sjaron dit jaar zes nieuwe nederzettingen met 24.000 woningen op de westeUjke Jordaanoever wil bouwen om de

Duizenden Serven hebben Kroatië na de etnische onlusten halsoverkop verlaten. Een Servische regeringsfunctionaris verklaarde gisteren dat er zo'n 20.000 Serven uit Kroatië naar de republiek Servië zijn gevlucht. Deze cijfers konden niet officieel worden bevestigd.

De Servische minister van informatie Petar Zebeljan zei dat voor zover hij wist rond 4500 Serven de grens met de Servische provincie Vojvodina —die aan Kroatië grens— overgestoken hebben. De Kroatische vice-minister voor informatie Igor Murdjas betwijfelde eveneens of er 20.000 Serven gevlucht zijn. „Wij hebben in Kroatië geen officiële informatie over deze gebeurtenissen", zei hij, „maar persoonlijk twijfel ik ernstig aan deze cijfers". Serven en Kroaten vormen de grootste etnische groepen in Joegoslavië. Servië en Kroatië geven elkaar de schuld van de onlusten. joodse bevolking daar te verdubbelen.

De cijfers zijn volgens de partijloze afgevaardigde Charlie Biton en Eli Ben-Menachem van de Arbeiderspartij afkomstig van medewerkers van het ministerie van huisvesting. In de nieuwe huizen zouden 88.000 mensen komen te wonen.

Functionarissen van het ministerie van huisvesting zeiden in een verklaring dat de door Biton en Ben-Menachem genoemde cijfers niet correct zijn, maar zij wilden niet zeggen hoeveel woningen er dan wel gepland zijn op de Westoever of in de Gazastrook. In die gebieden wonen nu ongeveer 80.000 joodse kolonisten te midden van 1,7 miljoen Palestijnen.

De kwestie van de joodse nederzettingen ligt bij de Verenigde Staten zeer gevoelig'. De regering-Bush onthield maandenlang haar goedkeuring aan 400 miljoen dollar aan kredietgaranties voor de bouw van woningen voor de joodse immigranten* uit de Sowjet-Unie. De kredieten werden pas verleend nadat Israel had beloofd dat het geld niet zou worden gebruikt om de Sowjet-immigranten op de Westoever en de Gazastrook onder te brengen of daar nieuwe nederzettingen te bouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.