+ Meer informatie

Kok zou bundeling van „links" willen

Van der Louw ontkent couppoging

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Volgens oudPvdA-partiJvoorzitter en oud-minister Van der Louw is PvdA-leider Kok bereid om te streven naar een progressieve volkspartij waarin naast de PvdA ook D66 en Groen Links opgaan.

Van der Louw liet dit gisteren weten voor de Vara-televisie. Een comité van vier vooruitstrevende PvdA'ers heeft over de bundeling een brief geschreven aan de partijleiding. De initiatiefnemers zijn behalve Van • der Louw, voormalig PvdA-kamerlid Kombrink (nu directeur-generaal economische en financiële zaken op het ministerie van defensie), opinie-onderzoeker De Hond en Bomhoff, hoogleraar monetaire economie.

Gisteren deden in politiek Den Haag verhalen de ronde als zou deze groep een crisiscomité willen vormen als Kok op het bijzondere partijcongres van aanstaande zaterdag door hen afgezet zou worden. Deze groep zou dan een vernieuwd programma voor de partij gaan schrijven. De geruchten werden gevoed door de artikel in het opinieblad Elsevier van deze week waarin de couppoging wordt beschreven. Met name het PvdA partijbestuur zou de brief en de opstelling van de vier zien als een couppoging.

Indianen verhalen

Van der Louw reageerde gisteren furieus op het artikel in het komende nummer van Elsevier. „Dat is kwaadwillende onzin. Als vanuit de partijleiding wordt gesproken over een coup wil ik hier klaarheid over en absolute excuses. Dit werpt een schril licht op de verhoudingen binnen de PvdA. Dit is een giftige en kunstige manier", aldus Van der Louw. '

Een woordvoerder van de PvdA zei desgevraagd dat er door het partijbestuur niet is gesproken van een couppoging. „Ik heb geen idee wie van de PvdA dit tegen Elsevier zou hebben gezegd".

Marktonderzoeker De rtond kwalificeert de Elsevier-beweringen als „volslagen indianenverhalen". „Ik zit hier als weldenkend en meedenkend PvdA'er toch niet te zagen aan de stoel van Kok", aldus De Hond.

Verbaasd

Voorzitter Wöltgens van de PvdAfractie in de Tweede Kamer heeft zich erover verbaasd dat de binnen de PvdA vernieuwingsgezinde groep van Van der Louw wel contact heeft opgenomen met partijleider Kok, maar niet met hem. Wöltgens verklaarde dit vanmorgen voor de VARA-radio.

De PvdA fractievoorzitter in de Tweede Kamer zette vraagtekens bij de werkwijze van de vier partijgenoten. Hij vindt dat. als je met een groep partijgenoten wekenlang bezig bent om allerlei scenario's uit te werken over de wijze waarop de vernieuwing in de PvdA zou moeten worden aangepakt, het tamelijk voor de hand liggend is dat je ook eens een keer contact opneemt met diegene die je zo graag zou willen steunen. En dat is in dit geval met Wim Kok, maar ook met mij, aldus Wöltgens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.