+ Meer informatie

Inde Rechte Straat

Toename aantal abortussen gevreesd

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Invoering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) op 1 juli zal meer ongewenste zwangerschappen en abortussen tot gevolg hebben.

SnCHTlNO

Dat komt doordat voor verschillende merken anticonceptiepillen bijbetaling nodig is. Dat vreest de Rutgers Stichting (bureaus voor geboortenregeling en vragen over seksualiteit). Gisteren is daarover een brief naar de Tweede Kamer gegaan.

Het GVS moet de prijzen van medicijnen omlaag brengen. De geneesmiddelen zijn daartoe ingedeeld in groepen (clusters). Per cluster, waarin medicijnen die ongeveer dezelfde werking hebben, is een maximumvergoeding vastgesteld. Is het geneesmiddel duurder, dan moet de klant bijbetalen.

Woensdag heeft de apothekersorganisatie KNMP de nieuwe (en veelal verlaagde) prijsopgaven van fabrikanten en leveranciers uitgerekend. Zoals het er nu naar uitziet moeten ziekenfondsverzekerden na 1 juli voor ongeveer 150 preparaten bijbetalen. De grote fabrikanten van anticonceptiepillen hebben hun prijzen echter niet verlaagd. Vandaar dat bijbetaling voor vooral nieuwere anticonceptiepillen nodig is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.