+ Meer informatie

Bonden: Loonstijging is niet onderbouwd

„Ongelijkheid neemt door wao-plan toe'

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De „emotionele" oproep van het kabinet tot loonmatiging levert geen bijdrage aan verbetering van het verziekte klimaat tussen de vakbeweging en de regering. Het kabinet steekt zijn kop in het drijfzand door uit te gaan van een loonstijging die niet is onderbouwd.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP zeggen dit in een gezamenlijke reactie op de uitkomst van het kamerdebat van gisteren over wao en koppeling.

De percentages loonstijging van 2,8 tot 3,75 procent die het kabinet noemt zijn volgens de bonden niet realistisch gezien de verwachte inflatie. De oproep van het kabinet aan de sociale partners betekent volgens de vakcentrales dat de ongelijkheid 'ussen werkenden en niet-werkenden alleen maar zal toenemen, evenals die tussen.. - ambtenaren.- jen. .iieL ..hc;, drijfsleven.

De centrales ' zeggen geen exacte percentages voor de loonontwikkeling te kunnen noemen op dit moment. Zij zullen naar aanleiding van de Miljoenennota hun leden raadplegen. Die zullen, gezien het kabinetsbeleid, weinig gemotiveerd zijn om harde eisen achterwege te laten, aldus de vakcentrales.

Oud-AbvaKabo-voorzitter Van der Scheur, momenteel PvdA-raadslid in Rotterdam, zal zijn lidmaatschap van de PvdA opzeggen als de fractie in de Tweede Kamer en het PvdA-congres in oktober akkoord gaan met de waoplannen van het kabinet. „Ik kan dan mijn gezicht niet meer laten zien bij de 90.000 wao'ers in Rotterdam", zei Van der Scheur gisteravond voor de KRO-televisie.

Politieke blunder

Van der Scheur toonde zich ook verontwaardigd over het ontkoppelingsbesluit van het kabinet. „Er zou niet ontkoppeld worden. Ik hoor het Wim Kok nog op de televisie zeggen". Over het effect van de waomaatregelen merkte Van der Scheur nog op: „Sociaal-democratische ministers jagen de komende jaren 237.000 wao'ers over de armoedegrens".

Voormalig CDA-minister van sociale zaken Albeda vindt dat PvdA-lei-der- Kok „een-politieke blunder van de eerste orde" heeft begaan door niet te onderkennen dat het ingrijpen in de wao-uitkeringen zo veel onrust in zijn partij zou veroorzaken. Albeda zei dat gisteravond ook voor de KRO-televisie. Albeda zei dat Kok zich sterker manifesteert als minister van financiën dan als partijleider van de PvdA. „Koks rollen van minister van financiën en partijleider verdragen elkaar duidelijk niet", aldus Albeda.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.