+ Meer informatie

Voorlopige balans van mazelenepidemie

2 minuten leestijd

De mazelenepidemie in de gereformeerde gezindte is nog niet voorbij. Onder andere op de Veluwe zijn op dit moment nog steeds heel wat kinderen ziek. Voor het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG) lijkt de jongste epidemie echter verleden tijd, zo blijkt uit een bijdrage in het jongste nummer.

In een terugblik op de kleine epidemie die zich in juni in en rond Rhenen voordeed, maakt het medische tijdschrift de balans op: 304 geregistreerde gevallen in Nederland en drie in Canada.

De eerste Rhenense gevallen werden op 26 juni gemeld bij het Landelijk Centrum voor Infectieziekten (LCI) in Rijswijk. De Rhenense mazelenpatiëntjes waren volgens het NtvG bijna allemaal "om religieuze redenen niet gevaccineerd." Bij één kind was dit niet gebeurd vanuit een antroposofische achtergrond. De ouders van dit kind noemden het krijgen van mazelen goed voor de ontwikkeling van hun spruit. Tien ouderparen hadden vergeten hun kind te laten vaccineren tegen mazelen of ze vonden het niet nodig dit te laten doen.

Het werkelijke aantal gevallen van mazelen ligt ongetwijfeld fors hoger dan de 304 geregistreerde gevallen, de stand van half september. Veel ouders schakelen geen huisarts in als de ziekte zonder complicaties verloopt. Bovendien doet niet elke huisarts, bijvoorbeeld vanwege de hoge werkdruk, altijd even trouw aangifte van infectieziekten, zo blijkt uit recent onderzoek. Ook is de epidemie half september nog lang niet voorbij. Zelfs op dit moment zijn op diverse basisscholen op de Veluwe de klassen nog fors uitgedund omdat kinderen de mazelen hebben.

Onder de 304 gemelde mazelenpatiëntjes waren overigens ook drie gevaccineerde kinderen. Een opvallende bevinding, aldus het NtvG. Ze waren alledrie zeven jaar oud. Ook enkele ouderen maakten de mazelen door. Zij waren voor 1976 geboren, het jaar dat de mazelenvaccinatie in ons land van start ging, en hadden de kinderziekte niet doorgemaakt toen zij jong waren.

Onder de 304 gemelde gevallen van mazelen deden zich nogal wat complicaties voor. Voorzover bekend is één kind aan de gevolgen van de ziekte overleden. Acht kinderen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, drie met een longontsteking, een met hersenontsteking (encefalitis) en vier met een onduidelijke complicatie. De betrokken huisartsen meldden verder nog vijftien kinderen met longontsteking, acht met andere problemen rond de luchtwegen, tien met middenoorontsteking en vier met oogklachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.