+ Meer informatie

Gezondheid en ziekte en alle dingen

5 minuten leestijd

Een goede gezondheid staat tegenwoordig zo'n beetje bovenaan het wensenlijstje van de meeste mensen. De aandacht voor dit onderwerp neemt soms bijna ziekelijke vormen aan. De medische wetenschap verbetert en verfijnt haar onderzoeks- en behandelmethoden steeds verder. De gemiddelde leeftijd van de Nederlander ligt momenteel op 79 jaar voor mannen en 84 jaar voor vrouwen. Honderd jaar geleden lag dat gemiddelde nog op 45 jaar. Maar zijn we nu gelukkiger geworden? Leven we nu geruster, omdat we weten dat vele ziekten die vroeger dodelijk waren, nu goed te bestrijden zijn? Nee, integendeel. We hebben ons nog nooit zo druk gemaakt om onze gezondheid als juist in deze tijd. Er wordt gesport en getrimd. We slikken vitaminepreparaten, mineralen, kruidendrankjes en homeopathische druppels, die ons moeten behoeden voor ziekte. We maken ons zorgen over kankerverwekkende stoffen in de bodem, de lucht, het water en vooral in ons voedsel. We doen ons best om niet te vet ofte zout te eten. Cholesterol is zwaar verdacht, nitraatrijke groenten moet je mijden, kleur-, geur- en smaakstoffen zijn uit den boze en moedermelk is ook al niet veilig meer.

Verwarring
De verwarring op het gebied van voeding is groot. Bijna wekelijks worden we geconfronteerd met de resultaten van nieuwe onderzoeken die hebben aangetoond dat bepaald eten of drinken slecht zou zijn. Tien jaar geleden vertelde men dat je van koffie kanker zou kunnen krijgen, vijfjaar geleden werd dat, o.a. door de Wereld Gezondheids Organisatie, weer even drifig tegengesproken. Maar hoge bloeddruk krijg je er in ieder geval wel van!, zegt u. Nee hoor, klopt niet, menen de medici sinds kort. De relatie tussen hoge bloeddruk en een hartinfarct leek toch wel heel duidelijk. En toch zei prof dr. Arntzenius twee jaar geleden dat hoge bloedruk de kans op een hartinfarct nauwelijks vergroot. Het drinken van drie glazen alcohol per dag zou de kans op kanker vergroten, maar de kans op een hartinfarct juist weer verkleinen. Zonlicht kan huidkanker veroorzaken, maar levert ons ook vitamine D.

Doodsoorzaken
Stel dat er eindelijk duidelijkheid en eenheid zou komen in alle adviezen en iedereen zou zich eraan houden. Wat dan? Wel, dan zou de gemiddelde leeftijd waarschijnlijk nog wat stijgen. Maar biologen en medici schatten dat de mens in ieder geval nooit ouder zal worden dan 95 jaar, uitzonderingen daargelaten. Voor elk mens komt eens de dood. De belangrijkste doodsoorzaken in het Westen zijn op dit moment: hart- en vaatziekten 48 procent, kanker 19 procent, luchtwegafwijkingen 7,5 procent, ongelukken 7 procent; overige oorzaken 18,5 procent. Kille, harde cijfers. Die getallen kunnen wel variƫren, maar het totaal zal altijd honderd procent blijven bedragen. Het is ons gezet eenmaal te sterven. Al kan de medische oorzaak heel verschillend zijn, de diepste oorzaak ligt in onze val, in onze zonde. Wat de medici ook doen, deze verschrikkelijke waarheid zullen ze nooit kunnen ontkrachten.

Gods zegen
Wij -en dan bedoel ik nu mensen die belijden wat Zondag 10 van de Heidelberger Catechismus zegthouden er terecht niet zo van om op zo'n koele, rekenkundige manier met de dood om te gaan. Maar we kunnen niet ontkennen dat de feiten er liggen. Veel ziekten zijn de afgelopen honderd jaar met succes bestreden. We leven in een welvarende maatschappij met een gezondheidszorg die heel veel kan. De Heere heeft de middelen willen zegenen, zeggen we dan. Natuurlijk hebben we ook onze bedenkingen, maar in het algemeen maken we dankbaar gebruik van de mogelijkheden. We onderwerpen ons aan allerlei onderzoeken, wegen samen met de artsen risico's af van bepaalde ingrepen en slikken trouw de medicijnen die worden voorgeschreven. Een longontsteking was nog maar vijftig jaar geleden levensgevaarlijk. Hoe veel zou er toen geworsteld zijn aan Gods troon om genezing? Nu krijg je een penicillinekuur. Het kan gebeuren dat we bezorgder zijn omdat we een capsule vergaten in te nemen dan dat we ons schamen omdat we in het gebed niet om genezing vroegen.

Waar steunen we op?
Als we eerlijk zijn, moeten we zeggen dat we toch vooral op de middelen steunen, al zullen we het gebed niet nalaten. Is het bij het vragen van Gods bescherming in het verkeer anders? Is dat ook niet vaak een frase, zonder dat we werkelijk onze afhankelijkheid beleven? Ik stuur immers zelf? Het is al honderdduizenden kilometers goed gegaan, ik heb een stevige auto en bovendien mijn gordel om. In duurdere auto's zit tegenwoordig zelfs een airbag, die de kans op letsel nog verder verkleint. Nu de discussie over al of niet inenten weer is losgebarsten, wordt voortdurend benadrukt dat we op God moeten vertrouwen. Volkomen terecht! Maar waarom denken we daar zo weinig aan als het over de andere terreinen gaat die Zondag 10 noemt: loof en gras, regen en droogte, vruchtbare en onvruchtbare jaren, spijze en drank, gezondheid en krankheid, rijkdom en armoede en alle dingen?

Polio
Wat erg dat er een polioepidemie voor nodig is om ons op te schrikken. Om ons ervan bewust te maken waarom we wel of juist niet inenten. Om onze afhankelijkheid te doen beseffen van de grote Schepper aller dingen. Want we kunnen als alles goed gaat helaas zo gemakkelijk zonder Hem. Als er een geneesmiddel gevonden zou worden tegen polio, zouden we er elkaar dan ook telkens op wijzen dat we dat toch vooral biddend en in vertrouwen op God moeten innemen? De angst voor polio drijft heel wat ongeruste mensen naar de pastorie, zei onlangs een predikant. Maar wie komt er om raad vragen omdat hij of zij een dodelijke zielekwaal omdraagt? Is daar ook zo veel onrust over?, vroeg hij zich af.

Het is deze week dankdag.
Kunt u danken voor alle dingen van Zijn vaderlijke hand?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.