+ Meer informatie

Carters wapentuig belangrijk in oorlog

Succesvolle oorlogsmachinerie voor groot deel aan ex- president te danken

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - De ontwikkeling en ingebruikneming van in de Golfoorlog succesvolle wapens is voor een groot deel terug te voeren op beslissingen van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, die indertijd om zijn defensiebeleid scherp werd aangevallen.

Carter initieerde ook de naar hem genoemde doctrine, die de Perzische Golf tot vitaal belang voor de VS verklaarde en die nu de grondslag vormt van het beleid van George Bush. Tevens is Carter de geestelijk vader van de Rapid Deployment Force (RDF), een in 1979 opgericht commando dat bestaat uit lichte eenheden die snel kunnen worden uitgestuurd in geval van een crisis.

In 1982 is de RDF van naam veranderd in Central Command en de huidige commandant is generaal Norman Schwarzkopf. Militaire analisten in Washington wijzen op de Tomahawk-kruisraket en de Stealth-jager, die volgens Amerikaanse militaire zegslieden bijzonder effectief zijn geweest tegen Iraakse doelen.

Fel aangevallen

Het is ironisch dat Carters militaire beleid nu geprezen wordt omdat hij door Ronald Reagan in de verkiezingen van 1980 fel werd aangevallen op zijn militaire beleid en uiteindelijk de verkiezingen verloor.

Naast de Stealth en de Tomahawk is ook de succesvolle HARM anti-radarraket onder Carter ontwikkeld. Volgens militaire zegslieden behoorden de computergestuurde Tomahawk- en de HARM-raktetten tot de eerste wapens die 17 januari bij de aanvallen op Irak en Koeweit werden ingezet.

Daarna kwamen golven van jachtvliegtuigen en bommenwerpers, waaronder de F-117A Stealth, die door zijn ongevoeligheid voor vijandelijke radar het doel tot heel dichtbij kan naderen en zeer accurate lasergeleide bommen kan afwerpen.

„De belangrijkste wapenprogramma's hebben onder Carter een aanzienlijke steun in de rug gekregen", zo stelde Gordon Adams van het Defense Budget Project, een onderzoeksorganisatie. Volgens David Isenburg van de kritische denktank Center for Defense Information werd onder Carter reeds gewerkt aan de programma's waarvoor Reagan later de lof kreeg toegezwaaid.

De aandacht van Reagan ging vooral uit naar het uitbouwen van de strategische nucleaire bewapening, zoals de B-1 Stealth-bommenwerper en de MX-raket, maar ook de conventionele bewapening werd vergroot, waarbij de nadruk op de marine kwam te liggen.

„Nooit beloond"

Carter, die de ontwikkeling van de B-1 in 1977 stopzette, stelde dat de kruisraket een betere alternatief was voor conventionele zowel als voor nucleaire oorlogsvoering. En alhoewel Reagan het B-1 programma weer aanzwengelde zeggen analisten dat de huidige ontwikkehngen bewijzen dat de inzichten van Carter beter waren.

„Arme Carter, zijn inzichten zijn nooit beloond", zo verklaarde Lawrence Korb, een voormalige staatssecretaris van defensie onder Reagan en nu een medewerker van Brookings Institution. Carter, een voormalige onderzeebootcommandant, werd indertijd door conservatieven fel aangevallen na de stopzetting van het B-1 programma.

Volgens Fred Hoffman, een van de belangrijkste defensiewoordvoerders tijdens de twee termijnen van Reagan, heeft Reagan met kracht voortgebouwd op het fundament dat Carter had gelegd en volgens Adams is het de combinatie van de technologie van Carter en de grote defensieuitgaven van Reagan die voor het huidige arsenaal heeft gezorgd.

Ook de stijging van de soldij onder Reagan heeft mogelijk gemaakt dat de kwaliteit van de recruten steeg en dat meer militairen bijtekenden, waardoor waardevolle technisch-militaire vakkennis behouden kon blijven, aldus Adams.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.