+ Meer informatie

Marineschepen VS lopen op zeemijnen

Schade aan vaartuigen onbekend

1 minuut leestijd

RIAAD (RTR/AFP) - Twee Amerikaanse oorlogsbodems zijn in het noordelijke deel van de Perzische Golf waarschijnlijk op enkele zeemijnen gelopen. Dat hebben Amerikaanse legerfunctionarissen vanmorgen bekendgemaakt.

De functionarissen lieten weten dat een explosief onder water een gat in de romp van het landingsvaartuig Tripoli heeft geslagen. De Tripoli heeft mariniers en helikopters aan boord en was na de ontploffing nog in staat op eigen kracht verder te varen. De Amerikaanse marine maakte geen melding van gewonden.

Het deel van de Golf waar de explosie zich heeft voorgedaan is voor andere geallieerde marinevaartuigen gesloten.

Ook de kruiser Princeton zou op een mijn zijn gelopen, zo meldden de functionarissen. Óver het incident met de Princeton waren nog geen nadere gegevens bekend.

Landing bemoeilijken

De Tripoli en de Princeton zijn de eerste geallieerde marineschepen die sinds het uitbreken van de Golfoorlog op een zeemijn zijn gelopen. Het geallieerde opperbevel heeft herhaaldelijk verklaard dat Irak zeemijnen heeft gelegd om zodoende een geallieerde landing op de kust van Koeweit te bemoeilijken.

Amerikaanse functionarissen meldden dat de afgelopen weken ongeveer 150 Iraakse zeemijnen zijn ontdekt; 83 mijnen zijn onschadelijk gemaakt. Het is onduidelijk of Irak nog steeds in staat is mijnen te leggen. De geallieerden hebben laten weten dat de meeste Iraakse schepen die voor het uitzetten van de mijnen worden gebruikt, zijn vernietigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.