+ Meer informatie

Amsterdam: niet meer atoombunkers

Schuilplaatsen zijn rijksteden

1 minuut leestijd

AMSTERDAM — De Amsterdamse gemeenteraad heeft geen behoefte aan uitbreiding van het aantal atoomschuilkelders in de hoofdstad. Een meerderheid van de raad heeft woensdag voor een motie van de PSP'er Van Schijndel gestemd, waarin b en w van Amsterdam verzocht wordt dit standpunt aan regering en Tweede Kamer over te brengen.

Tegen de motie stemden de fracties van VVD, CDA en D'66.

De meeste gemeenteraadsleden waren met Van Schijndel van mening, dat bescherming van de bevolking tegen een kernoorlog, ook een beperkte, door middel van schuilkelders onmogelijk is. De suggestie dat dit wel zo is wekt bij de bevolking verkeerde verwachtingen, zo staat in de motie. Verder moet uitgezocht worden in hoeverre de bestaande schuilkelders gebruikt kunnen worden voor sociale en culturele doeleinden.

MA Rijksbeleid

Volgens b en w van Amsterdam is het schuilplaatsenbeleid een rijksaangelegenneid. Een discussie hierover hoort volgens hen thuis bij de Staten-Generaal. Het college is van mening dat de schuilkelders geen bescherming bieden tegen directe kernaanvallen, maar wel tegen straling, gassen en conventionele strijdmiddelen. „De kosten ervan worden gedragen door het ministerie van binnenlandse zaken. De huidige schuilkelders bieden plaats aan vijf procent van de Amsterdamse bevolking en naar onze mening ligt het niet op de weg van het gemeentebestuur medewerking aan de uitbreiding van de capaciteit te onthouden , aldus b en w.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.